Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitatea armeană din România

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică un mesaj cu prilejul Centenarului Catedralei Arhiepiscopiei Armene din București. 

08 nov. 2015, 16:34
Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitatea armeană din România

Mesajul a fost prezentat de domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, care a exprimat, în numele Președintelui României, compasiunea pentru victimele tragediei din 30 octombrie și solidaritatea sa cu familiile și cei apropiați acestora. Președintele României se roagă pentru ca Dumnezeu să-i odihnească pe cei ce au pierit și să le dea grabnică însănătoșire celor răniți. Plătit din păcate cu vieți nevinovate, mesajul evenimentului din 30 octombrie către întreaga noastră societate este: NICIODATĂ ÎNC-O DATĂ!

Vă prezentăm în continuare textul mesajului transmis cu ocazia aniversării a 100 de ani de la ridicarea Catedralei Arhiepiscopiei Armene din București:

„Preasfinția Voastră Datev Agopian,
Preasfințiile și Sfințiile Voastre,
Excelențe,
Doamnelor și domnilor invitați,

Sunt bucuros și onorat să vă adresez salutul meu călduros cu prilejul aniversării Centenarului Catedralei Arhiepiscopiei Bisericii Armene din București. Marcăm nu doar împlinirea unui secol de la punerea pietrei de temelie a uneia dintre cele mai frumoase biserici din Capitală, ci mai ales continuitatea pe teritoriul României a comunității armene, al cărei trecut zbuciumat se împletește, de veacuri, cu acela al poporului român şi de care ne leagă tradiția creștină milenară.

Celebrarea de astăzi ne poartă cu gândul, întâi de toate, la simbolistica locului în care ne aflăm. Catedrala Armeană, într-un ansamblu alcătuit din instituții precum Casa de cultură, Școala cu biblioteca, statuia generalului Andranic, Cișmeaua lui Șahin și Khacikarul, păstrează vie spiritualitatea și identitatea comunității dumneavoastră, toate evocă legătura spirituală profundă cu patria-mamă Armenia. Momentul ridicării Catedralei este anul marii tragedii a poporului armean, ce ne cheamă la rememorare asupra dramelor umanităţii şi reflexie asupra responsabilităţilor clasei politice. În acele clipe de cumpănă ale anului 1915, România a fost căminul şi locul de refugiu în care, în mod firesc, Catedrala Arhiepiscopiei Armene s-a ridicat ca emblema unei comunități, tăria unei credinţe și expresia unui destin. Frumoasa biserică închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este simbolul armenilor și totodată, mărturisirea credinței lor care a făcut posibilă traversarea unei istorii zbuciumate, a unui veac marcat de tragedii umane de proporții, de dictatură și intoleranță etnică și religioasă. 

În numele statului român onorez faptul că, în împrejurări dramatice, armenii au găsit în România un loc de refugiu, ospitalitatea oamenilor simpli. Mai mult decât atât, politicieni de anvergură ca Ion I. C. Brătianu, Constantin Argetoianu, Take Ionescu, Nicolae Iorga au sprijinit comunitatea armeană și drepturile acesteia la nivel internațional. La rândul lor, armenii au respectat această țară, integrându-se și îmbogățind patrimoniul nostru de cultură și spiritualitate. 

Excelând în domenii variate, de la medicină la comerț, drept și economie, istorici, arhitecți, oameni de litere, teologi, filozofi, artiști, o pleiadă de elite armene au contribuit la dezvoltarea României moderne. Muzee şi colecții de artă valoroase, străzi care adăpostesc vechi ateliere ale fostelor bresle armenești, impunătoare monumente de arhitectură și-au pus amprenta asupra identității multor localităţi. Este o frumoasă exemplificare a unei societăţi care demonstrează că poate să se dezvolte și să prospere atunci când integrează cu succes pluralitatea culturilor sale. Putem învăța de la fiecare comunitate în parte, avem șansa de a purta un dialog cu fiecare cultură și etnie, pentru a alcătui împreună o națiune tolerantă și deschisă, care să susțină modelul Europei unite. 

Doresc comunității armene să crească pe mai departe, cultivând tradițiile și valorile sale. Sper ca tinerii de origine armeană să-și prețuiască moștenirea primită de la înaintași și să găsească, deopotrivă, cele mai bune căi pentru a veni în întâmpinarea proiectului României actuale, pe care suntem datori să o construim împreună.

La mulți ani comunității armene din România!”