Klaus Iohannis: Misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată în pandemie

Preşedintele a participat marţi la şedinţa de bilanţ a CSM şi a nu putut ocoli subiectul pandemiei în context judiciar, mai ales că se pregăteşte operaţionalizarea certificatului Covid.

07 dec. 2021, 13:53
Klaus Iohannis: Misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată în pandemie

Conform preşedintelui Klaus Iohannis, provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente şi astăzi. ”Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educaţie sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-şi continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate. Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenţei noastre şi a celor din jur. În situaţii de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viaţa şi sănătatea cetăţenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile stabilite de Constituţie şi de obligaţiile internaţionale ale României.  În acest context, misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea sănătăţii cetăţenilor devine cât se poate de importantă”, a precizat Klaus Iohannis.

Barometrul vizibilităţii miniştrilor: Ciucă pe primul loc, urmat de Alexandru Rafila. PSD domină prima jumătate a clasamentului

În opinia sa, justiţia consolidează încrederea în stat şi reaminteşte fiecărui cetăţean că nimeni nu este mai presus de lege.
”De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alţi ani, răspunsul prompt şi profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esenţial. În acelaşi timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut şi câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câştigat pentru justiţiabili, pentru profesiile din domeniul juridic şi mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiţie”, a punctat preşedintele.
Klaus Iohannis a amintit că, în scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituţional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a ţării noastre, una care a trasat României o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de justiţie.

Florin Cîţu, atacuri în rafală la adresa PSD pe tema bugetului, a pensiilor, a taxării marilor companii şi a certificatului verde

”În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani şi ce putem face noi astăzi pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă certitudinea că justiţia se află în slujba lor, protejând cele mai de preţ valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acţionăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite. O justiţie independentă reprezintă o adevărată forţă de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor şi creează cetăţenilor sentimentul de apartenenţă la o comunitate de valori şi certitudinea că drepturile şi libertăţile le sunt garantate şi respectate, în litera şi spiritul legii. Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar şi am încredere că blocajele actuale vor fi depăşite prin dialog, profesionalism şi imparţialitate. În final, adresez mulţumiri actualei conduceri a CSM pentru întregul său efort din anul care se încheie şi vă doresc tuturor mult succes, multă sănătate şi sărbători fericite!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.