Klaus Iohannis: „Ne punem speranţele pentru un tratament viabil şi un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vrea susţinerea cercetării şi inovării deoarece pandemia de COVID-19 a reconfirmat rolul pe care acestea le au în depăşirea crizelor.

RomaniaTV.net
19 nov. 2020, 14:26
Klaus Iohannis: „Ne punem speranţele pentru un tratament viabil şi un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2”
Klaus Iohannis: "Ne punem speranţele pentru un vaccin împotriva COVID"

Klaus Iohannis a făcut declaraţii la Institutul de Cercetare, Dezvoltare pentru Tehnologii  Criogenice şi Izotopice  din Râmnicu Vâlcea, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţare.

„Prin această vizită, am vrut să atrag atenţia asupra importanţei cercetării pentru societatea noastră. De altfel, pandemia de COVID-19 a reconfirmat rolul pe care cercetarea şi inovarea îl au în depăşirea crizelor, indiferent de natura lor”, a precizat Iohannis .

„În cercetare ne punem speranţele pentru un tratament viabil şi un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2 care să ne ajute la depăşirea acestei crize profunde care a afectat pe toţi”, a adăugat el.

Preşedintele a amintit că în domeniul medical inovarea „are un rol esenţial în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”.

„Tot prin cercetare şi inovare, putem răspunde ţintelor curajoase, asumate prin pactul verde european. Trebuie să facem investiţii, să retehnologizăm, să construim noi capacităţi, să digitalizăm, precum şi să formăm resursa umană”, a mai precizat şeful statului.

Klaus Iohannis: „Cercetarea este o componentă indispensabilă”

„Cercetarea este o componentă indispensabilă a dezvoltării pe termen lung a economiei naţioanale, iar guvernarea actuală ştie acest lucru şi va acţiona în consecinţă.

România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaştere şi inovare. De aceea, trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, creşterea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii cheie: medicina, biotehnologia sau energia verde”, a explicat preşedintele.

„Avem tineri remarcabili, dedicaţi şi creativi, dar dincolo de acest pontenţial intelectual remarcabil avem nevoie de inteligenţă instituţională, inclusiv pentru a valorifica şi folosi corespunzător oportunităţile europene în materie de finanţare”, a adăgat Iohannis.

Banii europeni sunt o soluţie pentru finanţarea sistemului medical din România

„Finanţarea prin fonduri structurale reprezintă o soluţie pentru sistemul medical românesc care ar contribui atât la menţinerea tinerilor medici şi cercetători în ţară, cât şi la reîntoarcerea celor plecaţi sau la implicarea diasporei în proiectele din România”, a explicat preşedintele României.

Şeful statului a amintit că la Institutul de la Râmnicu Vâlcea realizează două proiecte în valoare de 23 de milioane de euro, alocate prin programul operaţional competitivitate.

„Vor creşte capabilitatea de cercetare, dezvoltarea şi inovare a institutului în ceea ce priveşte energia pe bază de hidrogen şi domeniul nuclear”, a explicat Iohannis.

Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen şi rafinarea soluţiilor de stocare a energiei sunt elemente cruciale, afirmă şeful statului.

Klaus Iohannis: „Cercetarea e o investiţie”

„Cercetarea trebuie privită ca o investiţie în viitorul României. Este, alături de educaţie, şansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să-l ratăm astăzi”, a subliniat preşedintele.