Klaus Iohannis nu poate introduce toate restricţiile anunţate fără un guvern cu puteri depline. Ce variante are preşedintele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că de săptămâna viitoare vor fi aplicate noi restricții, pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Astfel, masca redevine obligatorie peste tot, școlile intră în vacanță pentru două săptămâni, circulația pe timp de noapte va fi restricționată, cu excepția celor vaccinați şi ar urma ca la locul de muncă să devină obligatoriu certificatul verde.

20 oct. 2021, 23:49
Klaus Iohannis nu poate introduce toate restricţiile anunţate fără un guvern cu puteri depline. Ce variante are preşedintele

Toate aceste restricții trebuie introduse într-o perioadă în care guvernul este interimar, după demiterea executivului Cîțu, iar unele dintre măsurile anunţate de Iohannis, cum ar fi obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, pot fi adoptate doar de Parlament, potrivit art. 115 din Constituție.

Potrivit unor surse guvernamentale, noile restricții vor fi întemeiate pe Legea 55/2020, urmând să fie adoptate prin Hotărâre de Guvern, în limita legii, la fel ca restricțiile actuale.

Astfel, obligativitatea certificatului verde la mall sau în alte locuri publice va fi introdusă prin HG, la fel ca modificarea orelor de funcționare a magazinelor și restricțiile de circulație pe timp de noapte. Joi, în cursul zilei, după consultările de la Cotroceni, se va organiza o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Ulterior, propunerile CNSU vor fi adoptate prin HG, într-o ședință de guvern care va avea loc în cursul serii de joi.

În schimb, certificatul verde la locul de muncă ține exclusiv de decizia Parlamentului, care are deja în dezbatere un proiect de act normativ în acest sens.

Potrivit articolului 53 din Constituție, „(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre consultările de joi cu Klaus Iohannis: „Aşteptăm ca şi celelalte partide să-şi asume responsabilitatea”


loading...