Klaus Iohannis: Politica externă şi de securitate a României va rămâne pe aceleaşi coordonate esenţiale

Politica externă a României va rămâne pe aceleași coordonate esențiale ca și până în prezent, în condițiile în care țara noastră trebuie să-și mențină poziția regională de pilon de stabilitate și predictibilitate, a afirmat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea reuniunii cu ambasadorii străini acreditați la București, care se desfășoară miercuri la Palatul Cotroceni.

18 ian. 2017, 10:39
Klaus Iohannis: Politica externă şi de securitate a României va rămâne pe aceleaşi coordonate esenţiale

„Doresc să vă asigur că politica externă și de securitate a României va rămâne pe aceleași coordonate esențiale ca și până acum. România trebuie să se mențină în regiune ca pilon de stabilitate și de predictibilitate”, a subliniat șeful statului.

„Pilonii fundamentali ai politicii noastre externe rămân aceiași: aprofundarea Parteneriatului nostru strategic cu SUA și consolidarea Uniunii Europene și a NATO. Astfel, sunt convins că Parteneriatul strategic româno-american, care în acest an împlinește 20 de ani de la lansare, va continua să se dezvolte și să se aprofundeze. Noua administrație americană se instalează în aceste zile la Casa Albă. (…) Contactele numeroase, inclusiv la nivel înalt, pe care le-am avut după alegerile din noiembrie din SUA mi-au reconfirmat angajamentul clar și ferm al SUA pentru parteneriatul cu România”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București și ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale în România.

Președintele Iohannis a amintit că România are un nou Parlament și un nou Guvern, rezultate în urma alegerilor din decembrie 2016. Șeful statului a punctat că alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții din punct de vedere democratic și al organizării. De asemenea, președintele a subliniat ca pe un fapt pozitiv că niciun partid extremist nu a intrat în Parlament, ceea ce demonstrează în mod elocvent maturitatea societății românești.

Klaus Iohannis a precizat că în România trebuie continuată întărirea statului de drept și menținută stabilitatea economică, iar în acest sens noul Guvern are o „responsabilitate deosebită”.