Iohannis: Procesul privind Proiectul de ţară va fi finalizat într-un an. Documentul să fie valabil pentru toate guvernele ce vor veni

Comisia prezidenţială pentru Proiectul de ţară s-a reunit, marţi, la Palatul Cotroceni, în prima şedinţă de la constituire. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Iulian Tudor
04 oct. 2016, 06:41
Iohannis: Procesul privind Proiectul de ţară va fi finalizat într-un an. Documentul să fie valabil pentru toate guvernele ce vor veni

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a afirmat că întregul proces privind Proiectul de țară va fi finalizat în aproximativ un an de zile, subliniind că acest document nu este un program de guvernare pe patru ani.

Durata acestui proces nu poate fi foarte scurtă, nu reușim să elaborăm în câteva săptămâni un astfel de Proiect de țară. Pe de altă parte, nici nu cred că este bine să ne întindem ani de zile în discuții pentru ce vrem. Eu evaluez că vom fi în stare să realizăm, în această comisie, documentul primar în aproximativ o jumătate de an, după care obligatoriu urmează o largă consultare publică și, cred eu, consensualizare politică. Întregul proces poate fi finalizat în aproximativ un an de zile„, a spus Klaus Iohannis, la prima ședință a Comisiei prezidențiale pentru elaborarea Proiectului de țară, potrivit Agerpres.

El a precizat că Proiectul de țară nu este un program de guvernare pe patru ani de zile, ci un document care trebuie să fie valabil pentru toate guvernele ce vor veni după acceptarea proiectului.

Eu îmi doresc ca la finalul acestui întreg proces de elaborare a unui proiect de țară să avem un document strategic care ne dă răspunsuri la întrebările ce sunt importante pentru România: ce ne definește, cu ce ne identificăm în lume, cu ce ne identificăm în Europa. (…) Aici nu vorbim de un program de guvernare pe patru ani, nici măcar de o strategie sectorială, aici vorbim de un proiect de țară care trebuie să fie valabil pentru multă vreme și toate guvernele care vor veni după acceptarea Proiectului de țară să își bazeze programul de guvernare pe acest Proiect de țară. Așa se lucrează în țările care au reușit să construiască democrații foarte performante, așa vrem să lucrăm și noi„, a explicat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus marţi, la prima ședință a comisiei prezidențiale privind Proiectul de țară, că acest document va fi cel mai bun pe care România l-a avut vreodată. El a precizat că nu poate fi imaginat un Proiect de țară fără participarea politicului.

Putem să spunem că acest Proiect de țară vine să răspundă unei așteptări mai largi din partea societății românești, din partea românilor. Toată lumea a înțeles că marile noastre obiective legate de apartenența la NATO și integrarea în UE au fost finalizate cu succes și, în afară de faptul că am devenit membri NATO, țară membră cu drepturi depline în UE, România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe și aici trebuie să intervenim noi să spunem să meargă mai departe în ce direcție. Aici trebuie să răspundă Proiectul de țară„, a afirmat el.

Iohannis a evidențiat că întregul context regional și global este schimbat față de momentul în care România a intrat în NATO și în UE. „Nu cred că avem nevoie de un Proiect de țară care vine ca reacție la situația în care ne aflăm. Noi avem nevoie de un proiect de țară, care este o creație proprie, pornind de la realitățile pe care le trăim astăzi„, a menționat el.

Klaus Iohannis a mai spus că România trebuie să fie o „voce clară, fermă, cu opinii fundamente” în procesul privind crearea noii UE, amintind că în 2019 România va prelua președinția Consiliului UE.

Şeful statului a mai precizat că „gândirea multora a rămas cea de dinainte de 1989 și că această problemă trebuie eliminată prin Proiectul de țară”.

Acest Proiect de țară trebuie să fie o viziune pentru România, o viziune pentru prosperitatea cetățenilor României. Cetățeanul este cu siguranță cel care trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Este foarte important să avem un Proiect de țară care realizează acest lucru. Cred că avem o problemă pe care trebuie să o eliminăm prin acest Proiect de țară. La Revoluția din decembrie 1989, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituțiilor statului au rămas așa cum au fost și mai complicat — gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de ’89 și dacă vrem să fim foarte realiști sau onești, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetățeanului și în mod paradoxal și cetățeanul crede că statul îl patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână așa. Statul trebuie să existe pentru cetățean, și nu invers, nu cetățeanul să existe pentru stat„, a spus Iohannis.

El a subliniat că trebuie promovată o relație corectă între stat și cetățean. „Trebuie să avem curajul să îndreptăm lucrurile și să transformăm statul român într-un stat pentru și cu cetățenii români. Trebuie să promovăm o relație corectă. Nu trebuie să intrăm în cealaltă extremă. O relație corectă, egală, în toate sensurile — și fiscal, și administrativ, și, probabil cel mai important pentru cetățeni, în domeniul serviciilor publice. Așa funcționează țările mai dezvoltate și din UE, și din lume și așa vrem să funcționeze și România. Asta înseamnă un stat modern„, a arătat șeful statului.

Iohannis a precizat că România trebuie să devină o țară „mai performantă, bazată pe competitivitate, pe inovație, cu un nivel de trai ridicat, educată, cu oameni bine pregătiți, bine calificați, dar cu un sistem, de exemplu, de sănătate funcțional la parametrii optimi, nu la nivelul de avarie”.

Pe de altă parte, el a mai susținut că România poate să devină un actor important în această regiune din Estul Europei, iar pentru acest lucru trebuie să rămână credibilă.

Trebuie să fim un partener predictibil. Trebuie să fim un partener serios și de cursă lungă, iar noi, acasă, trebuie să dovedim că avem politici sănătoase, că România duce o politică prudentă, predictibilă și că știm să ne ordonăm prioritățile„, a spus șeful statului.

El a mai arătat că este important și ca în România să se aprecieze beneficiile aderării europene, arătând că în cei aproape zece ani de la aderare convergența reală a crescut de la 41% la peste 57%.

––––––––––––––––––––––––––––-

Comisia prezidenţială privind Proiectul de ţară a fost înfiinţată pe 20 septembrie. Forul este coordonat de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

Membrii independenţi din comisie sunt: Cristian Popa – fost viceguvernator al BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Dan Dungaciu – sociolog şi geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre, Gabriela Drăgan – profesor universitar la ASE şi director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop – academician şi rector al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu – profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei, Lucian Croitoru – consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Puşcaş – istoric şi profesor la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca şi fost negociator-şef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu – politolog şi preşedinte al Asociaţiei ‘Pro Democraţia’, Valentin Lazea – economist-şef al Băncii Naţionale a României, Iulian Chifu – fost consilier prezidenţial, analist de politică externă şi Daniela Nemoianu – fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham).

Din partea Guvernului, în comisie este prezent Vasile Iuga, senior advisor la PwC.

PSD i-a nominalizat pentru această comisie prezidenţială pe deputatul Viorel Ştefan şi pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica.

PNL l-a numit în comisie pe Ene Dinga, fost ministru al Integrării Europene, cercetător ştiinţific la Academia Română şi Adrian Ciocănea, profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost ministru al Economiei.

UDMR îi trimite în comisia prezidenţială pe europarlamentarul Winkler Gyula şi pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minorităţilor naţionale – pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, şi pe deputatul Ovidiu Ganţ.

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP de europarlamentarul Siegfried Mureşan şi de Lucian Alexandru Curtu, decan al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Braşov.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor