Klaus Iohannis, prima reacţie în problema Schengen: „Este nevoie de adoptarea unei decizii pozitive cât mai curând posibil”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, în luna decembrie, a mandatului Preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

11 dec. 2023, 22:02
Klaus Iohannis, prima reacţie în problema Schengen: „Este nevoie de adoptarea unei decizii pozitive cât mai curând posibil”

Preşedintele Klaus Iohannis vrea cât mai curând posibil o decizie pozitivă referitoare la aderarea României la Schengen.

„În cadrul întrevederii au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023. Preşedintele României a adresat mulţumiri Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări şi crize cu consecinţe semnificative la nivel european şi global. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acţiona în continuare în mod constructiv, în spiritul unităţii şi al solidarităţii europene, principii de bază care au ilustrat acţiunea Uniunii pe parcursul ultimilor ani”, arată Administraţia Prezidenţială.

Marcel Ciolacu le dă speranțe românilor privind aderarea la Schengen: „Am declanșat negocierile, primul pas a fost făcut. Austria e mai flexibilă”
Preşedintele României a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanţa menţinerii unităţii Uniunii Europene în toate acţiunile sale şi a protejării valorilor şi principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de criza din Orientul Mijlociu, şi alte provocări precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanţial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acţiunile UE. În acest sens, s-a pronunţat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri şi decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Preşedintele României a susţinut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar şi la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienţei acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina şi de acţiunile destabilizatoare ale Rusiei.

„Referindu-se la importanţa continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfăşurare, Preşedintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană, şi să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la tema aderării României la Spaţiul Schengen, a cărei materializare ar transmite un puternic mesaj de solidaritate şi unitate din partea Uniunii şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene. Mulţumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea ţării noastre la Schengen, Preşedintele României a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil”, transmite Preşedinţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Preşedinţii belgiene a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2024, „succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a reafirmat deschiderea României de a continua să acţioneze într-o manieră pozitivă pentru consolidarea Uniunii Europene, o Uniune capabilă să protejeze valorile pe care le reprezintă şi pregătită să facă faţă provocărilor din viitor”.

 

Rareş Bogdan: Pentru noi, acceptabilul este doar intrarea în Schengen în 2024, pe toate tipurile de graniţe / Chestiunea pe care o avem acum de negociat este una singură şi e foarte simplă, să avem un singur vot, nu două

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat luni, că pentru România, acceptabilul este doar intrarea în Schengen în 2024, pe toate tipurile de graniţe, iar chestiunea pe care au acum de negociat este una singură şi e foarte simplă, să avem un singur vot, nu două, privind aderarea în etape, mai întâi pe aerian şi apoi pe terestru şi feroviar.

”În momentul acesta, faţă de anul trecut România are o altă situaţie. Culoarele diplomatice dintre România şi Austria sunt deblocate şi după ce 7 luni de zile nu au fost purtate dialoguri, începând din august au început dialoguri susţinute şi poziţia Austriei se va flexibiliza şi veţi vedea o schimbare de opinie”, a spus europarlamentarul PNL în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Rareş Bogdan a precizat că ”în momentul ăsta, Austria şi-a reevaluat partenerul”.  ”Austria nu mai spune nu României iar chestiunea pe care o avem acum de negociat este una singură şi e foarte simplă, să avem un singur vot, nu două, cum se fac propuneri, deocamdată neoficiale, din partea partenerilor austrieci, (..) ar spune acum dăm un vor pentru intrarea în următoarele 3 luni pe zona de Schengen aeroportuar urmând să avem un alt Consiliu JAI în care să hotărâm intrarea pe terestru şi feroviar, unde ne interesează în mod deosebit pentru că acolo sunt banii. Negocierile au început în luna august, de atunci se lucrează la acest răspuns. Acum, Cătălin Predoiu, cu echipa de la Interne, Preşedinţie, Externe, cu europarlamentarii români, lucrează la un un alt subiect, cuplaj, chiar dacă intrarea se face pe un calendar diferenţiat, esenţa fiind 2024. Pentru noi, acceptabilul este doar intrarea în Schengen în 2024, pe toate tipurile de graniţe”, a arătat eurodeputatul PNL.

”Trebuie să fim foarte raţionali şi echilibraţi. Retragerea de pe 5 decembrie a fost una strategică”, a completat el.

Rareş Bogdan, după anunțul privind Schengen: „Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătar pentru mai târziu”

Despre informaţiile priivind condiţia legată de primirea de migranţi, Rareş Bogdan a spus că pentru România nu se schimbă nimic, pentru că noi avem Acordul Dublin, acordurile Frontex, privind reciprocitatea, în timp ce Bulgaria nu le are semnate aceste acorduri.

”În momentul ăsta, România are 224 de migranţi în centrele din Banat şi Ilfov, unde pot fi găzduiţi până la 2.000 de migranţi. Nu există o problemă pentru România în ce priveşte migranţii şi să luăm cotă de migranţi”, a explicat Rareş Bogdan.

Eurodeputatul PNL a precizat că ”se bucură că preşedintele Iohannis a început un demers în zona aceasta şi lucrurile arată mult mai bine, dar ”nu o să spună niciodată că este trist că este într-un moment în care la Palatul Victoria este un premier de stânga şi nu unul de dreapta”. ”Bine că se întâmplă”, a mai spus Rareş Bogdan.

”Pentru noi este esenţial ca 2024, până la alegerile parlamentare, pe 2 decembrie sau când vor fi ele, să avem acest dosar Schengen terminat”, a mai afirmat Rareş Bogdan.