Klaus Iohannis, prima reacţie privind cererea de rechemare în ţară a ambasadorului George Maior

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că o decizie în privinţa solicitării ministrui de Externe legat de rechemarea în ţară a lui George Maior, ambasadorul României în SUA, va fi luată după summit-ul de la Sibiu.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 13:52
Klaus Iohannis, prima reacţie privind cererea de rechemare în ţară a ambasadorului George Maior

„Cu privire la scrisoarea lui Teodor Meleșcanu în care vorbește despre rechemarea în ţară a lui George Maior, am văzut documentul, iar imediat după Summit voi lua o decizie”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, la Sibiu.

Întrebat în legătură cu informaţiile din Raportul Comisiei SRI privind verificări ale Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva sa la sugestia lui Maior, Iohannis a răspuns: „Pentru mine contează toate datele importante şi vă asigur că sunt multe. Pot să spun că nu m-am simţit confortabil nici în 2014, nici în 2013, când ANI exact în momentul în care am decis să devin membru PNL a hotărât să înceapă o procedură împotriva mea. Vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astăzi”.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a lui George Maior, ambasadorul României la Washington.

„Am trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a domului ambasador George Maior, o propunere care s-a bazat pe analiza asupra impactului relaţiilor cu SUA – partenerul strategic al României – aşa cum rezultă din raportul privind folosirea Serviciului Român de Informaţii de către domnul George Maior în scopuri personale – document oficial al Parlamentului care a fost adoptat în data de 18 aprilie 2019, la care se adaugă sigur şi decizia CCR din 16 ianuarie a acestui an referitoare la protocoalele încheiate de SRI cu autorităţile judiciare prin care s-au adus atingeri grave privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români sau intereselor ţării. (…) Noi am făcut o analiză foarte tehnică bazată pe toate documentele care există la nivelul Parlamentului”, a precizat Teodor Meleşcanu, la B1 TV.

Întrebat cu cine va fi înlocuit George Maior, Meleşcanu a arătat că aşteaptă decizia şefului statului.

„Deocamdată am trimis propunerea la preşedinte, o să vedem care este decizia dânsului. Nu e nicio problemă să găsim un înlocuitor, dar trebuie să vedem mai întâi care este poziţia Preşedinţiei”, a spus ministrul de Externe. 

Citeşte şi: George Maior, replică la raportul Manda: Respinge acuzaţiile de poliţie politică şi cere desecretizarea audierilor din Comisia SRI