EMOŢII la predarea mandatului de preşedinte.Traian Băsescu a SĂRUTAT steagul la plecarea de la Cotroceni VIDEO

Klaus Iohannis este oficial noul preşedinte al României, după ce a depus, duminică, jurământul constituţional, la Palatul Parlamentului. După încheierea ceremoniei solemne de la Parament, Klaus Iohannis a preluat oficial mandatul de la Traian Băsescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

21 dec. 2014, 11:19

Klaus Iohannis a preluat oficial mandatul de preşedinte al României, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni. După înmânarea mandatului şi a sigiliului, actualul şi fostul preşedinte au ciocnit o cupă de şampanie şi au salutat staff-urile, iar apoi s-au fotografiat împreună cu soţiile şi cu echipele prezidenţiale.

La plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a primit pentru ultima dată onorul din partea Gărzii de Onoare, înainte de a urca în maşina care l-a dus la Vila Lac 3, care va fi în continuare reşedinţa sa, până la repartizarea unei alte locuinţe de către RAAPPS. La plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a făcut un gest văzut în premieră la un politican: a sărutat steagul Gărzii de Onoare. Momentul a fost unul încărcat de emoţie, iar fostul preşedinte a părut că este la un pas să plângă.

Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni puţin după ora 13.00 şi, după intonarea imnului de stat, a primit onorul din partea reprezentanţilor forţelor armate. Apoi, Klaus şi Carmen Iohannis au fost preluaţi de o maşină care i-a dus la intrarea în Palatul Cotroceni, unde au fost aşteptaţi de Traian şi Maria Băsescu.

Klaus Iohannis este oficial noul preşedinte al României, după ce a depus, duminică, jurământul constituţional, la Palatul Parlamentului. După încheierea ceremoniei solemne de la Parament, Klaus Iohannis a preluat oficial mandatul de la Traian Băsescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a respectat protocolul de depunere a jurământului, el neavând solicitări suplimentare legate de ceremonial. Klaus Iohannis a depus jurământul pe Constituţie şi pe Biblie – aceasta din urmă fiind unică pentru orice fel de jurământ. Protocolul de depunere a jurământului a inclus şi binecuvântarea Patriarhului BOR, ca şi până în prezent.

La ceremonie a asistat şi soţia noului preşedinte, Carmen Iohannis, prezentă într-o lojă specială, alături de preşedintele PNL, Alina Gorghiu. În aceaşi lojă a luat loc şi Radu Câmeanu, primul preşedinte al PNL după revoluţie. Mircea Ionescu Quintus nu va fi prezent la ceremonia din Parlament, el urmând să participe, însă, la cea de predare-primire a mandatului de preşedinte, la Palatul Cotroceni.

La ceremonie au participat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar nu şi cel de la care Klaus Iohannis va prelua mandatul, Traian Băsescu. Acesta din urmă a anunţat doar cu cîteva ore înaintea ceremoniei că nu va fi prezent la Palatul Parlamentului, urmând să se întâlnească cu Klaus Iohannis doar la Palatul Cotroceni, în timpul ceremoniei de predare a mandatului, programată la ora 13.00.

Casa Regală a României a fost reprezentată la ceremonia solemnă din Parlament de principele Radu Duda.

Cum îl aşteaptă parlamentarii pe KLAUS IOHANNIS la jurământ: PALMIERI şi ferigi, pentru noul preşedinte

În timpul şedinţei solemne, Klaus Iohannis a luat loc pe un scaun situat imediat în stânga tribunei unde s-au ţinut discursurile.

Moment istoric: Klaus Iohannis depune jurământul duminică. LISTA CONSILIERILOR

Totodată, a fost amenajată şi o altă sală în incinta Parlamentului, în care alţi invitaţi au putut urmări ceremonia pe un ecran mare.

Klaus Iohannis va locui iniţial la Vila Lac 2, apoi îi ia locul lui Băsescu în Vila Lac 3loading...