Klaus Iohannis pune la punct coaliția de guvernare: ”Nu există nicio gaură în buget. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus nu vor exista tăieri de salarii”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, că situaţia economică în România este bună şi că nu există nicio gaură şi nicio perspectivă tristă, trebuie corectate lucrurile .

13 apr. 2023, 14:20
Klaus Iohannis pune la punct coaliția de guvernare: ”Nu există nicio gaură în buget. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus nu vor exista tăieri de salarii”

”Este o discuţie în spaţiul public care după părarea mea a luat-o într-o direcţie complet greşită şi o să vă spun imediat ce se poate face. Situaţia economică în România este bună. Avem creştere economică. Avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize generate în principal de război. În acelaşi timp, România  dispune de oportunităţi imense de a obţine bani europeni”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele a arătat că, atunci când s-au negociat fondurile europene şi pentru PNRR, a fost la Bruxelles unde a negociat patru zile şi patru nopţi.

”Am obţinut atunci 80 de miliarde de eure, fonduri europene şi fonduri pentru PNRR, pentru proiecte din România. Este o oportunitate imensă şi treaba Guvernului e să creeze cadrul ca aceşti bani să fie atraşi în folosul firmelor şi a românilor în ansamblu”, a spus șeful statului.

”Se pare că atunci când s-a construit bugetul pentru anul în curs, 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacităţilor de colectare, adicăGuvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulţi bani, lucru care nu s-a întâmplat chiar aşa. Însă, nu există nicio gaură şi nicio perspectivă tristă, trebuie corectate lucrurile.Evident că trebuie corectate şi pe colectare, adică Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine, dar trebuie corectat şi pe partea de cheltuieli. Asta înseamnă că la anumite capitole, banii trebuie folosiţi mai judicios”, a completat Iohannis.

Citește și: Produsele tradiţionale româneşti NU vor conţine făină de insecte. Marcel Ciolacu: „Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”

El a arătat că ”nu e nevoie de tăieri”.

”Ca să o spun foarte clar, să înţeleagă toată lumea, atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, şi cred că voi mai avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tîieri de salarii”, a afirmat şeful statului.

”Ideea mea şi a coaliţiei nu e să băgăm România într-un scenariu de austeritate. S-a doveedit când am avut criza bancară, în 2008, 2010, că austeritatea nu e o soluţie şi sper să reţină bine şi politicienii şi cvazipoliticienii. Austeritatea nu este o soluţie. În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca prin dezvoltarea României şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine în spaţiul public spune altceva e în eroare”, a mai spus preşedintele Iohannis.

”Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbători, să-şi facă românii griji că vor fi daţi afară sau că li se vor tăia salariile”, a arătat el.

Citește și: Se dau 1.500 de lei pentru familiile cu mulți copii. Gabriela Firea: „Vom lansa și cardul care va presupune reduceri la diferite servicii și produse”