Klaus Iohannis, după protestele violente: Intolerabile sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, ascunse grosolan în spatele unor revolte împotriva unor măsuri menite să protejeze sănătatea tuturor

Preşedintele Klaus Iohannis reacţionează după violenţele de la protestele de luni noaptea din Bucureşti şi alte oraşe. "Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului", a susţinut şeful statului.

30 mart. 2021, 14:05
Klaus Iohannis, după protestele violente: Intolerabile sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, ascunse grosolan în spatele unor revolte împotriva unor măsuri menite să protejeze sănătatea tuturor

Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care condamnă violenţele de la protestele de luni noaptea din Bucureşti şi alte oraşe. Şeful statului spune, într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială, că „România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată„, că „libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public„, acesta fiind „un principiu nenegociabil și fundamentul unei societăți libere”, că „demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale”, dar că „intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor, inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global„.

Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră.

Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice și nocive. Ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România„, a susţinut Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Dan Barna, reacţie la violenţele de la protestul din Bucureşti: Manifestările huliganice din registrul fascist sunt de neacceptat

Klaus Iohannis a mai afirmat că „ţara noastră a reușit până acum să depășească toate așa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru că cetățenii, în marea lor majoritate, au înțeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă și le mulțumesc pentru asta”.

„În același timp, fricile, temerile și nemulțumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt firești și îndreptățite. Știu că este din ce în ce mai greu, știu că suntem obosiți după mai bine de un an de criză sanitară. Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, deși cu toții ne-am dori ca acest lucru să fie posibil imediat.

Din păcate, aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului. Cu cât le respectăm mai bine, cu atât mai scurtă va fi perioada în care este necesară impunerea lor.

Aceasta este o alegere pentru viață, pentru viața și sănătatea cât mai multor români. Sunt deja mult prea multe familii din România care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile și sacrificiile tuturor, chiar dacă sunt foarte grele, salvează vieți, salvează viețile celor dragi nouă.

Nu există altă alternativă pentru a stopa o creștere galopantă a numărului de îmbolnăviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar, cu consecințe dintre cele mai dramatice”, a avertizat şeful statului.

Citeşte şi: Ionuţ Moşteanu: „Nu credeam să ajungem să punem ca sancţiune în regulament că nu ai voie să înjuri”

Klaus Iohannis a mai susţinut că „virusul nu are culoare politică, nici opinii”, „acționează fără discernământ și infectează oamenii indiferent dacă aceștia cred sau nu în existența sa”.

„De aceea această pandemie este atât de periculoasă, pentru că toată lumea este expusă infectării, iar cei mai vulnerabili dintre noi riscă să facă forme extrem de grave. Dar nimeni nu este complet ferit în fața COVID-19, nici măcar tinerii”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că „singurele căi prin care vom stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricțiile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea”.

„Vestea bună este că, în România, campania de vaccinare este bine organizată și accelerează în fiecare zi.

Vedem deja în țările care au fost puternic afectate de pandemie și care au vaccinat o bună parte din populație cum imunizarea influențează în bine rata de infectare.

După un an de luptă cu această teribilă pandemie începem, așadar, să întrezărim finalul și speranțele noastre că această perioadă grea se va încheia curând sunt pe deplin justificate și îndreptățite.

Trebuie să mai avem puțină răbdare și să trecem împreună, așa cum am făcut-o de fiecare dată, peste această situație de criză. De aceea, în aceste momente solidaritatea este atât de importantă”, a mai precizat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai afiramt că „autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei trebuie să facă mai mult, să dialogheze mai mult cu oamenii, să le explice de ce au fost implementate unele măsuri, care este eficiența și eficacitatea lor, ce sperăm să se întâmple și, mai ales, să le ofere milioanelor de români care respectă măsurile, fac sacrificii și renunță temporar la confortul și libertățile lor, un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri vor produce efecte și vor fi ridicate”.

„Într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toți facem greșeli. Nu au existat rețete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câștiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe pagina Administraţiei Prezidenţiale.

Reprezentanţii Jandarmeriei au relatat marţi cum s-au desfăşurat violenţele de luni noaptea din Capitală, prezicând că au fost identificate 188 de persoane implicate în incidente, iar 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital. Ei au afirmat că un grup de manifestanţi s-a aşezat pe carosabil, trei persoane au încercat să iasă din coloana de manifestanţi, iar la intervenţia jandarmilor au devenit violenţi şi au aruncat cu pietre în jandarmi, lor alăturându-li-se şi alţi protestatari.

Au fost date 222 de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei, opt fiind acordate organizatorilor.

”Poliţia Capitalei a declanşat cercetări pentru ultraj, dar şi de tulburarea ordinii publice, distrugere, distrugere prin incendiere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi portul ilegal de obiecte periculoase şi aici vorbim de cuţit. Vorbim despre vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport. Dosarele vor fi instrumente de procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătorii. Cele 188 de persoane conduse la poliţie sunt identificate, fotografiate, amprentate, mare parte au fost şi sancţionate. 222 de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei, opt fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate sunt audiate şi vor fi dispuse măsurile legale. Facem activităţi pentru identificarea celor care au provocat distrugeri şi au deranjat ordinea publică”, a anunţat comisar-şef de poliţie Bogdan Berechet – director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.


loading...
Partenerii noștri