Klaus Iohannis recunoaşte lipsa de reacţie a Uniunii Europene: „E prea devreme să intre Schengen pe ordinea de zi în februarie 2023”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut luni o declaraţie de presă în care a subliniat necesitatea solidarităţii între statele europene, atât în interiorul UE, cât şi în ce priveşte Ucraina.

19 dec. 2022, 15:40
Klaus Iohannis recunoaşte lipsa de reacţie a Uniunii Europene: „E prea devreme să intre Schengen pe ordinea de zi în februarie 2023”

Klaus Iohannis a primit-o luni, la Palatul Cotroceni, pe președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o serie de întâlniri cu politicieni europeni dintre cei mai influenţi, după veto-ul Austriei privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Cotroceni, despre adererea României la spațiul Schengen, la finalul unei discuții cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola:

Consiliul European din 9 si 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi subiectul Schengen. Dupa parerea mea, este oricum prea devreme. Pana pe 15 ianuarie e greu de crezut ca se poate intampla ceva, nu ma astept in doua sapt sa se rezolve problema abordarii austriece si problema abordarii olandeze fata de Bulgaria. Trebuie sa intelegem ca aceste chestiuni trebuie sa se rezolve inainte sa se voteze in Consiliul JAI. Nu ma astept ca la Consiliul extraordinar din februarie sa fie dezbatuta acesta tema Schengen. Sigur, va fi discutata intre noi, dar fara sa apara in concluzii. Sunt optimist ca vom gasit solutii pentru votul austriac si pentru abordarea olandeza fiindca cea mai buna solutie este ca Romania si Bulgaria sa primeasca un vot in acelasi timp, deci sa intre impreuna in spatiul Schengen”

– „Am apreciat implicarea doamnei presedinte personal, dar si a Parlamentului European in speta Schengen. Au fost din capul locului de partea noastra si au reconamdat si prin vot politic si prin discutii politice primirea Romaniei in spatiul Schengen. Am rugat-o pe dna presedinte sa pastreze aceasta abordare si optimism in continaure, cu speranta noastra legitima ca in anul care vine, curand in 2023, Romania sa devina parte din spatiul Schengen”

„Evident ca a venit vorba si despre sanctiunile aplicate Rusiei. S-a vazut inca o data ca este nevoie de unitate si solidaritate, atat in relatia cu Ucraina, dar si in interiorul uniunii.

O chestiune neasteptata si neplacuta este scandalul din Parlamentul European, legat de acuzatiile de coruptie. O sustinem pe doamna Preşedintesi calea ferma aleasa este una corecta.

Cand anumite persoane nu fac ceea ce asteapta electoratul, trebuie anchetate ca la carte, fara menajamente politice.

O chestiune care a disparut aproape din vizor, este extinderea Uniunii Europene. Parlamentul si doamna Presedinte au fost alaturi de noi cand am  acordat statul de candidat Ucrainei si Republicii Moldova, iar acum si Bosniei Hertegovina.

Aceste chestiuni raman in discutii.

Chair daca anul acesta a fost unul mai mult cu complicatii decat cu solutii, sunt convins ca anul ce vine vom gasi aceste solutii.”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Roberta Metsola.

Citeşte şi: Vicepreşedinta Parlamentului European Eva Kaili, anchetată pentru corupţie, a fost demisă de Roberta Metsola

„România merită să fie în Schengen. Românii trebuie să intre în Schengen după 11 ani”, a spus Roberta Metsola, la București.

Preşedintele Parlamentului European efectuează, luni şi marţi, o vizită de lucru în România. Ea va avea întâlniri luni şi cu premierul Nicolae Ciucă, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului – Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu. De la ora 18.00, se va adresa parlamentarilor români, care se vor reuni în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Citeşte şi: Ciucă, despre Ordonanţa privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, aflată pe agenda şedinţei de Guvern: „Măsura are alocată o sumă de 1,25 miliarde de euro”