Vicepreşedinta Parlamentului European Eva Kaili, anchetată pentru corupţie, a fost demisă de Roberta Metsola

Vicepreşedintele Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie. Alături de ea, au fost reţinute şi alte patru persoane. Potrivit unor surse, oficiali din Qatar ar fi oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.

11 dec. 2022, 09:11

UPDATE: Eurodeputata Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, care este anchetată de justiţia belgiană pentru suspiciuni de corupţie, a fost destituită sâmbătă din funcţie de preşedinta PE, Roberta Metsola, informează AFP.
„Având în vedere investigaţiile judiciare în curs de desfăşurare de către autorităţile belgiene, preşedinta Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate prerogativele, îndatoririle şi sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea sa de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a anunţat în cursul serii un purtător de cuvânt al Robertei Metsola.

„Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar să confirmăm faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, scrisese ceva mai devreme, sâmbătă, pe Twitter, Roberta Metsola.

Contraofensiva lui Zelenski: Ucraina atacă Melitopolul ocupat, căutând o rută directă spre Crimeea VIDEO
Europarlamentara socialistă greacă Eva Kaili, care este unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, a fost reţinută vineri seară la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciunile de corupție care implică Qatar. Alături de Eva Kaili ar fi fost reţinuţi şi mai mulţi cetăţeni italieni. Potrivit unor surse ar fi vorba despre directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca, liderul de sindicat Luca Visentini, fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

Procurorii şi poliţiştii au efectuat percheziţii în 16 locaţii din Ixelles, Schaerbeek, Kraainem, Forest și Bruxelles. Parchetul Federal din Belgia a transmis că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri.

„De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată în comunicat.

Parchetul nu a precizat ţara aflată în centrul anchetei, dar surse citate de Le Soir susţin că este vorba despre Qatar.

 

Cine este Eva Kaili

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, s-a născut la Salonic, în Grecia. A fost prezentatoare a postului de televiziune MEGA din Grecia în perioada 2004-2007.

Şi-a început cariera politică în țara natală în urmă cu 15 ani. În 2007 a candidat şi a căştigat un post de deputat în Parlamentul elen. În perioada 2013-2014 a fost președintele Centrului pentru egalitatea de gen din cadrul Ministerului grec de Interne.

Din 2014 este europarlamentar. În primul mandat, în perioada 2014-2019, a fost președintele Comitetului pentru viitorul științei și tehnologiei, președinte a Delegației pentru relații cu Adunarea Parlamentară a NATO și membru al Conferinței președinților de delegație.

În 2019, a mai câştigat un mandat de europarlamentar. Din 2022 ocupă şi funcţia de vicepreședinte al Parlamentului European.

Partidul Socialis Grec, al cărei membru este Eva Kaili, a anunţat excluderea ei.

„În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene cu privire la corupția oficialilor europeni, europarlamentarul PASOK, Eva Kaili, a fost exclusă din partid prin decizia președintelui Nikos Androulakis”, a anunțat partidul de centru-stânga.

De asemenea, grupul S&D a anunţat suspendarea ei.

 

Presa austriacă: Coaliţia guvernamentală de la Viena este în criză din cauza veto-ului faţă de aderarea României la Schengen. Verzii sunt furioşi pe conservatori