Klaus Iohannis refuză discuțiile cu liderii din Educație: „Lucrurile NU pot fi corectate de azi pe mâine!” / Continuă GREVA anti-sărăcie, care poate îngheța anul școlar

Klaus Iohannis îi cere premierului Nicolae Ciucă majorarea salariilor din Educație. Oficialul de la Palatul Cotroceni, ce refuză în continuare discuțiile cu cadrele didactice, a transmis că „trebuie să facem acest pas în România". De asemenea, el a mai avertizat că „lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine".

25 mai 2023, 17:11
Klaus Iohannis refuză discuțiile cu liderii din Educație: „Lucrurile NU pot fi corectate de azi pe mâine!” / Continuă GREVA anti-sărăcie, care poate îngheța anul școlar

Klaus Iohannis continuă să sfideze în continuare cadrele didactice din România, se plâng sindicaliștii. Oficialul de la Palatul Cotroceni și-a trimis consilierul pe probleme de sănătate să discute cu liderii din învățământ.

În ultimele săptămâni, înainte de începerea grevei din Educație, cadrele didactice au solicitat în repetate rânduri discuții cu Klaus Iohannis. dar președintele a refuzat de fiecare dată. Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, a raportat o nouă situație halucinantă. Iohannis și-a trimis la discuții un consilier pe probleme de sănătate, cu care sindicaliștii au discutat doar „din respect”, din moment ce acesta nu are nicio putere în deciziile guvernamentale.

„Ieri am deplâns puțin neparticiparea (n. r. – la negocieri) a domnului CIucă și Ciolacu, cu care ne-am întâlnit de cinci-șase ori din decembrie. Poate azi vin alături de noi. Aici trebuie decizie politică.

Dacă nu, degeaba ne întâlnim la negocieri: dacă doamna ministru nu are mandat de a aborda problemele noastre cu cărțile pe față ne ducem și ne întâlnim; nu putem să refuzăm întâlnirea cu doamna ministru. Noi mergem la negocieri, indiferent cu cine.

La Cotroceni am avut o doleanță și ne-a fost satisfăcută parțial: domnul președinte avea o problemă sau nu avea, treaba domniei sale, dar când am cerut să fie el mediatorul litigiilor noastre cu Guvernul și ne-am întâlnit cu o distinsă doamnă consilieră prezidențială, dar care era pe probleme de sănătate… Frumos este să dai curs invitației când ești solicitat. Nu ne-a folosit la mai nimic”, a explicat Anton Hadăr.

Klaus Iohannis preferă să transmită mesaje de la distanță cadrelor didactice din România

Totuși, Werner Iohannis preferă mesajele de la distanță. Oficialul de la Palatul Cotroceni, proaspăt revenit dintr-o deplasare în Brazilia, a transmis că susține demersul cadrelor didactice.

„Opinia mea este că solicitările dascălilor sunt întemeiate. Dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot – şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine.

De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri.

Atunci, negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani.

Asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu ce mesaj are pentru părinţi, elevi şi profesori.

„Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a completat preşedintele Iohannis.

Citește și:

Rotativa guvernamentală, amânată. Iohannis: Nu se va face în timpul grevei din Educație

VEZI AICI revendicările cadrelor didactice.