Rotativa guvernamentală, amânată. Iohannis: Nu se va face în timpul grevei din Educație

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se va face în timpul grevei din educație. Deocamdată, sindicatele din educație și guvernul nu au ajuns la nicio înțelegere, iar reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că greva profesorilor va continua.

25 mai 2023, 16:02
Rotativa guvernamentală, amânată. Iohannis: Nu se va face în timpul grevei din Educație

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie.

„Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încrederea că lucrurile se vor rezolva.  Acum sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Aceste lucruri pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu dacă UDMR ar trebui să rămână în continuare la guvernare sau noul Executiv să fie susţinut şi format doar de PNL şi PSD.

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Piaţa Victoriei după ce au refuzat oferta Guvernului. Circa 4.000 de profesori au ieșit în stradă
Chestionat dacă ar putea fi amânată desemnarea premierului programată să înceapă vineri, şeful statului a răspuns: „Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care sigur greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea”.

Întrebat dacă greva nu va fi încheiată, atunci când ar putea demara procedurile rotaţiei prim-miniştrilor, preşedintele Iohannis a replicat: „Atunci este nevoie ca Guvernul şi coaliţi,a la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie”.

„Nu cred că rotaţia se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat şi una şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a completat Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, în Argeş, că îşi depune mandatul pe 26 mai, vineri. Şeful Executivului spune că după ziua de vineri va lua o decizie dacă rămâne în Guvern. Întrebat dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: „Dacă am spus că îmi depun mandatul….”.

Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie”.

Citește și: Lucian Bode, despre rocada guvernamentală: ”Vom avea un nou Guvern la Palatul Victoria cel mai târziu la 1 iunie”

”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el.

”Decizia este luată ca viitorul Guvern să aibă 18 ministere. Nu vorbim doar de cele 18 ministere. Ştiţi foarte bine că am dat un semnal foarte clar referitor faţă de ce înseamnă reducerea numărului de personal în primă fază la nivelul aparatului guvernamental şi al demnitarilor”, a mai spus Nicolae Ciucă.