Klaus Iohannis: România este dispusă să sprijine preşedinţia finlandeză a Consiliului UE

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Ordinului Suveran Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta, Roberto Musneci, pe ambasadorul agreat al Republicii Coreea, Kim Yong-Ho, pe ambasadorul agreat al Bosniei şi Herţegovinei, Slavisa Ceranic, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Finlanda, Marjut Akola.

RomaniaTV.net
25 iun. 2019, 12:21
Klaus Iohannis: România este dispusă să sprijine preşedinţia finlandeză a Consiliului UE

Președintele României a urat ambasadorilor bun-venit şi mult succes, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în îndeplinirea mandatelor.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul agreat al Ordinului Suveran Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta, domnul Roberto Musneci, Președintele Klaus Iohannis a salutat relațiile foarte bune dezvoltate de România cu Ordinul Suveran de Malta, evidențiind proiectele desfășurate de acesta în țara noastră în domeniile social, medical și umanitar, având ca scop creșterea gradului de incluziune socială și ajutorul acordat categoriilor sociale vulnerabile. Ambasadorul Roberto Musneci a subliniat foarte bunele relații bilaterale și a exprimat intenția de a continua acțiunile derulate de Ordin în România, inclusiv prin implementarea Acordului-cadru de cooperare bilaterală în domeniul asistenței umanitare, semnat anul trecut la nivel guvernamental.

În cadrul primirii ambasadorului agreat al Republicii Coreea, domnul Kim Yong-ho, Președintele Klaus Iohannis a salutat dinamica dialogului politic subsumat Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea, unicul astfel de parteneriat pe care țara noastră îl are cu un stat din Asia. Președintele României a încurajat o mai bună valorificare a potențialului cooperării economice bilaterale, inclusiv prin atragerea de noi investiții coreene pe piața românească. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru reglementarea pașnică a situației din Peninsula Coreeană. La rândul său, ambasadorul Kim Yong-ho a salutat poziția României în acest dosar, exprimând, în plan bilateral, disponibilitatea companiilor coreene de a coopera în domeniile infrastructurii, energiei, industriei auto, tehnologiei informației și comunicațiilor, agriculturii. Ambasadorul coreean și-a manifestat, totodată, interesul pentru dezvoltarea contactelor interumane la nivelul cetățenilor celor două țări.

Cu ocazia întrevederii cu ambasadorul agreat al Bosniei și Herțegovinei, domnul Slaviša Ćeranić, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul politic al României pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovinei și a încurajat consolidarea cooperării dintre cele două țări în domenii de interes reciproc, precum cel economic și sectorial. Ambasadorul Slaviša Ćeranić a mulțumit pentru sprijinul României pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovinei și a exprimat încredere în intensificarea cooperării bilaterale pe parcursul mandatului său, inclusiv în domeniile științei, educației și culturii.

În cadrul dialogului cu doamna Marjut Akola, ambasadorul agreat al Republicii Finlanda, Președintele României a salutat caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale și a subliniat dorința de aprofundare a cooperării la nivel economic și sectorial, în special în domeniul educației. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul, împărtășit de doamna ambasador, de a menține constant dialogul pe perioada deținerii de către Finlanda a Președinției Consiliului UE, în contextul convergenței de vederi pe o serie de dosare europene și al continuității agendei comune de priorități, exprimând disponibilitatea României de a sprijini Președinția finlandeză. Ambasadorul Marjut Akola a apreciat în mod deosebit rezultatele înregistrate de România în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. La rândul său, doamna ambasador a prezentat prioritățile Finlandei în exercitarea Președinției rotative. În plan bilateral, Ambasadorul Marjut Akola a exprimat satisfacție pentru dezvoltarea relațiilor dintre România și Finlanda, evidențiind inclusiv interesul pentru continuarea cooperării în domeniul educației.