Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Italiei la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe omologul său italian, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România.

14 iun. 2016, 10:05
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Italiei la Palatul Cotroceni

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Italiei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Din delegația președintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, șeful Statului Major, general Nicolae Ciucă, și consilierii prezidențiali — Ion Oprișor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu și Sergiu Nistor.

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi oficiali vor discuta despre intensificarea Parteneriatului Strategic bilateral, despre provocările cu care se confruntă UE și Summitul NATO de la Varșovia.

„În cadrul discuțiilor vor fi identificate modalitățile cele mai eficiente de dezvoltare și intensificare a Parteneriatului Strategic consolidat dintre cele două țări, prin acordarea unui nou impuls politic relației bilaterale, inclusiv în condițiile în care prezența unei comunități românești masive în Italia și a unei însemnate comunități italiene de afaceri în România aduce o valoare adăugată semnificativă acesteia”, precizează Președinția.

De asemenea, o atenție aparte va fi acordată stimulării în continuare a dimensiunii economice a relației bilaterale, Italia fiind în prezent al doilea partener comercial al României, cu schimburi în creștere, de peste 13 miliarde de euro în 2015, și primul investitor străin în România prin raportare la numărul de firme italiene din țara noastră.

Președintele Iohannis va prezenta și evaluarea României asupra răspunsului adecvat la provocările complexe cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, atât în interior, cât și în Vecinătatea Estică și cea Sudică.

Cei doi președinți vor avea și un schimb de opinii privind pregătirea Summitului NATO din luna iulie. În acest context, Iohannis va sublinia preocuparea țării noastre privind evoluțiile de securitate din estul NATO și necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al alianței, arată sursa citată.

Cei doi șefi de stat vor participa la deschiderea Forumului de afaceri româno-italian „Investiții italiene în România — Un parcurs european în economia globală”.