KLAUS IOHANNIS s-a răzgândit: cheamă separat Opoziţia la consultări. PNL a ameninţat cu BOICOTUL

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat toate partidele parlamentare la consultări luni, de la ora 18.00, însă PNL a ameninţat că boicotează discuţiile la care  participă şi Victor Ponta. Şeful statului a decis drept urmare, spun surse politice, să cheme separat formaţiunile din coaliţia de guvernare şi pe cele din Opoziţie. Iohannis anunţa vineri că va fi discutată, la consultări, inclusiv situaţia lui Ponta.

08 iun. 2015, 09:28
KLAUS IOHANNIS s-a răzgândit: cheamă separat Opoziţia la consultări. PNL a ameninţat cu BOICOTUL

Liderii partidelor parlamentare au fost invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări pe Strategia Națională de Apărare a Țării, însă, vineri seara, preşedintele Klaus Iohannis a admis că va lua în discuţie şi situaţia lui Victor Ponta. 

Deşi anunţate pentru ora 18.00 discuţiile cu liderii tuturor partidelor, Iohannis a decis să aibă discuţii separate cu partidele de la guvernare şi cu cele din opoziţie.

Astfel, consultările cu liderii partidelor coaliției de guvernare, PSD, UNPR şi PC, vor avea loc la 18,00 iar cele cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale, la ora 18,30.

PROGRAMUL ANUNŢAT LUNI DE ADMINISTRAŢIA PREZIDENŢIALĂ:

• ora 18.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu Partidul Social Democrat, cu Uniunea Națională pentru Progresul României și cu Partidul Conservator, în vederea unor discuții referitoare la Strategia Națională de Apărare a Țării .

• ora 18.30, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – consultări cu Partidul Național Liberal, cu Uniunea Democrată Maghiară din România și cu Grupul parlamentar al Minorităților Naționale, în vederea unor discuții referitoare la Strategia Națională de Apărare a Țării.

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni, că va merge la Cotroceni, la consultările cu Iohannis, după ce PNL a respins ideea prezenţei premierului la discuţii. 

CITEŞTE ŞI Victor Ponta merge la consultările de la Cotroceni

Liberalii au anunțat duminică, într-o conferință de presă, că nu mai recunosc legitimitatea premierului Victor Ponta, context în care vor boicota acțiuni care îl implică, exceptând moțiunea de cenzură și dezbaterea solicitării DNA în cazul său.

„PNL nu mai recunoaște legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru, cu excepția moțiunii de cenzură și discutarea în Cameră privind avizul la cererea DNA vom refuza să participăm la orice act politic care îl vizează pe Victor Ponta”, a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.

„Victor Ponta ne amintește de Nicolae Ceaușescu: premierul nu recunoaște decât Marea Adunare a Majorității PSD. Mă întreb dacă va avea îndrăzneala să se prezinte la consultările de la Cotroceni, deși este lipsit de legitimitate„, a mai scris, luni, pe Facebook Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL.

Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.

CITEŞTE ŞI Procedură FULGER în Parlament în cazul Victor Ponta. Luni, ora 16.00, audieri la Comisie, marţi, VOT în plen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie, el spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a Guvernului.

CITEŞTE ŞI Alina Gorghiu, atac DUR la Ponta: PNL nu îi mai recunoaşte legitimitatea

„Este o situatie nemaintâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul în funcţie este acuzat de fapte penale ne pune într-o situaţie, ca şi tară, care trebuie gestionată repede şi bine. Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier (…) Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, însă în politică lucrurile nu sunt aşa simple şi un politician cu funcţie înaltă acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării pe care o reprezintă”, a declarat Iohannis.

Întrebat despre răspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Iohannis a afirmat că Ponta i-a spus că se va gândi la demisie şi va lua o decizie.

„Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia-n.r.). Se va sfătui, probabil, cu colegi din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia„, a spus Iohannis.

Întrebat dacă nu are totuşi soluţii legate de Ponta, preşedintele Iohannis a răspuns: „Întotdeauna se găsesc soluţii politice şi eu cred că le găsim. Demisia este soluţia optimală. În varianta cealaltă, sigur putem să discutăm, atunci când va fi cazul, despre suspendare”.

Preşedintele a mai spus că în discuţiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultări privind Strategia de Apărare, va aborda şi această problemă.

„Eu am înţeles din comunicarea DNA că s-a cerut permisiunea pentru începerea urmaririi penale. În cazul în care această solicitare e acceptată, se intra în faza de urmărire penală, care permite anumite acţiuni din partea preşedintelui. Sper să nu ajungem până la suspendare. Prima opţiune, pe care o văd ca şi cea mai bună, este o demisie a Guvernului, care ne va pune în situaţia inedită de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profundă”, a mai spus Iohannis, înainte de decizia Parlamentului în cazul solicitării DNA de avizare a urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.