Klaus Iohannis s-a răzgândit: Vrea referendum pentru definirea familiei în Constituţie

Președintele Klaus Iohannis pare să se fi răzgâdit în privința referendumului pentru modificarea Constituției, în sensul definirii familiei ca uniune între un bărbat și o femeie. După ce a declarat că pacea socială nu poate fi obținută prin referendum și a pledat pentru toleranță, șeful statului este de acord cu organizarea unei consultări populare în primăvara anului viitor.

15 nov. 2016, 14:48
Klaus Iohannis s-a răzgândit: Vrea referendum pentru definirea familiei în Constituţie

Preşedintele Klaus Iohannis a calificat marţi decizia partidelor privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în ceea ce priveşte familia drept una ”înţeleaptă”, evitând să se mai pronunţe direct asupra nevoii de toleranţă, dar ironizând formaţiunile politice pe această temă.

„Mi se pare o decizie înțeleaptă să se facă un referendum în primăvară”, a declarat președintele, cu referire la înțelegerea existentă între partide și Coaliția pentru Familie.

Întrebat ce se întâmplă cu toleranța dacă toate partidele sunt de acord cu demersul de modificare a Constituției, președintele a dat un răspuns aparent ironic: „Eu așa înțeleg. Dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliției pentru Familie, înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranța.”

Citeşte şi: Adriana Săftoiu s-a abţinut la votul conducerii PNL privind referendumul. Cum a motivat prim-vicepreşedintele PNL decizia 

ALDE şi Coaliţia pentru Familie au semnat luni un protocol cu privire la organizarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei referitor la redefinirea noţiunii de familie în luna aprilie 2017.

O decizie similară de susţinere a Coaliţiei pentru Familie a luat şi PNL. „Am căzut de acord că în legislatura următoare iniţiativa care este astăzi în Parlamentul României trebuie să se desfăşoare, chiar s-a făcut şi un calcul al timpului în care se poate realiza un referedum şi există o estimare pentru luna aprilie. (…) S-a calculat că o dată cu începerea noului Legislativ din luna februarie se poate realiza un referendum, solicitarea Coaliţiei pentru familie, cele trei milioane de semnături, plus aprobarea CCR, (…) în luna aprilie, cu bugetare din partea noului Guvern”, a declarat şeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă.

Surse din PNL au declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia de a susţine iniţiativa Coaliţiei pentru familie, privind modificarea Constituţiei a fost aprobată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar cinci abţineri.

Pacea socială nu poate fi niciodată rezultatul unui vot de tip referendum, a declarat preşedintele Klaus Iohannis miercuri seara pe tema iniţiativei de revizuire a Constituţiei ce aparţine Coaliţiei pentru Familie, adăugând că ”a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”.

”Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste iniţiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi, dacă pacea socială în ţară se rupe nu există nici un câştigător, există numai perdanţi, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranţi”, a explicat Iohannis.

El a insistat că ”a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”. ”A fi tolerant înseamnă a accepta concilient că sunt alţii, alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi români în cazul acesta, în societatea românească şi vrem să mergem mai departe. Asta înseamnă toleranţă. Toleranţă rezultă din informare, nu din dezinformare”, a conchis preşedintele.