Klaus Iohannis salută decizia SUA de a trimite militari în România. „Reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității”

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul făcut miercuri de Statele Unite privind trimiterea în România a unui batalion de 1.000 de militari începând din luna februarie.

02 feb. 2022, 18:13
Klaus Iohannis salută decizia SUA de a trimite militari în România. „Reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității”

Reacţia lui Klaus Iohannis vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden a dispus trimiterea de militari în ţara noastră.

Citeşte şi: Joe Biden a cerut oficial trimiterea de trupe în România. 1.000 de militari americani vor fi relocaţi din Germania, în ţara noastră

Klaus Iohannis salută decizia SUA de a trimite militari în România. „Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite”

„Președintele României, Klaus Iohannis, salută anunțul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfășurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în țara noastră începând cu această lună. Acest anunț concretizează decizia făcută publică deja de Președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele României subliniază că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfășurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră.

Președintele Klaus Iohannis își exprimă, de asemenea, speranța că această decizie va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată și de alte demersuri în același sens în context aliat, precum și că dialogul diplomatic va continua și că vor fi identificate soluții viabile pentru situația actuală de securitate”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Nicolae Ciucă, despre militarii americani trimişi în România. „Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam”

La rândul său, ăremierul Nicolae Ciucă a dat detalii, după ce Statele Unite au anunţat trimiterea de trupe suplimentare pe teritoriul României.

„Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam. Astăzi s-a făcut anunțul formal, ca atare în perioada următoare, în conformitate cu planurile de deplasare, urmează să se stabilească la nivelul experților, la nivelul MApN, modul în care se va desfășura activitatea. Sunt 1000 de soldați americani care sunt dislocați din Germania în România”, a declarat Ciucă, la Parlament.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, prima reacţie după ce SUA trimit militari în România. „Este o reconfirmare a angajamentului puternic al SUA”