Marcel Ciolacu, prima reacţie după ce SUA trimit militari în România. „Este o reconfirmare a angajamentului puternic al SUA”

Preşedintele PSD a salutat decizia Statelor Unite a trimite militari în România, în contextul intensificării tensiunilor în posibilul conflict din Ucraina.

02 feb. 2022, 18:02
Marcel Ciolacu, prima reacţie după ce SUA trimit militari în România. „Este o reconfirmare a angajamentului puternic al SUA”

Marcel Ciolacu a afirmat că decizia Washingtonului reprezintă o „reconfirmare a angajamentului puternic”.

„PSD salută anunțul SUA cu privire la repoziționarea în România a unui batalion de infanterie ”Stryker”. Acest batalion va avea un efectiv de 1.000 de militari și va sosi, în țara noastră, în perioada imediat următoare.

Este o reconfirmare a angajamentului puternic al SUA -ca partener strategic al României- pentru securitatea cetățenilor români și a țării noastre”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei.

Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie ”Stryker”.

Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate ”în zilele următoare” şi Pentagonul va comunica acest lucru oficial în cursul zilei de miercuri.

Citeşte şi: Joe Biden a cerut oficial trimiterea de trupe în România. 1.000 de militari americani vor fi relocaţi din Germania, în ţara noastră

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre măsurile aplicate în vederea consolidării Flancului Estic.

„Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare: parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat.

Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece.

În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate.

Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic, confruntat, în prezent, cu amenințări semnificative în partea de Est a Europei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Riscurile şi ameninţările s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă a actualei ordini”