Klaus Iohannis, faţă în faţă cu delegaţia „străzii”. Ce i-au cerut protestatarii preşedintelui. UPDATE

Preşedintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanți ai societății civile. Consultările au început la ora 13.30 cu cele 18 persoane invitate. 

06 nov. 2015, 09:02

UPDATE: Reprezentantul Expert Forum, Sorin Ioniţă, a declarat vineri, la finalul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, că l-a invitat pe preşedinte în piaţă şi acesta a fost de acord.

Sorin Ioniţă a spus că nu se ştie încă când va veni şeful statului să discute cu manifestanţii.

Iohannis la întrevederea cu reprezentanți ai societății civile: E o întâlnire atipică; vremuri deosebite produc rezultate deosebite. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile.

Iohannis a adăugat că vede întâlnirea ca pe una în care el primește idei, pe care el le poate transmite mai departe partidelor politice.

„Cred că este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”, a mai declarat președintele.


UPDATE 13.50 Preşedinţia a invitat la consultările pentru desemnarea unui noi premier 18 reprezentanţi ai societăţii civile:

Adrian Despot, Tudor Benga (patronul librariilor Okian), Elena Calistru de la Funky Citizens, Sorin Ioniţă (Efor), Cătălin Drulă (Asociatia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (ARCEN), Nicuşor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul), Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House, Claudia Postelnicescu de la Initiativa Romania, Liviu Mihaiu, realizator TVR, reprezentant Salvati Dunarea si Delta, Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din Romania), Ionuţ Sibian (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii), Ema Stoica (studenta Facultatea de Jurnalism), Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania), Horia Oniţa (Consliul National al Elevilor), Ştefan Dărăbuş (HHC Romania), Andrei Cornea (GDS), Clara Matei (Asociata Medicilor Rezidenti din Romania).

UPDATE 13.35 Klaus Iohannis le-a spus reprezentanţilor societăţii civile că românii aşteaptă o schimbare a modului în care se face politică, iar acesta este rolul consultările. Şeful statului s-a angajat să transmită mesajele reprezentanţilor societăţii civile şi ale protestatarilor către politicieni.

Tragedia de la Cubul Colectiv a fost un declansator foarte puternic pentru o adevarata revolta pentru o miscare care a dus la cadrea Guvernului. Cred ca miscarea cu care avem de-a face este mai mult decat o schimbare de Guvern, este o schimbare de paradigma si recunosc ca lumea asteapta o noua abordare a politicii, din partea politicienilor.

Am considerat ca in aceasta situatie, cand strada a jucat un rol decisiv, cand societatea civila solicitata cereri specifice, este bine sa avem aceasta intalnirea, in care dumneavoastra imi transmiteti idei, solicitari, abordari si eu voi duce mesajele spre politicieni. Este o modalitate potrivita pentru a folosi presedintele in calitatea lui de mediator„, a declarat Klaus Iohannis la întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile.

––––––––––––––––––––––––––

Nicuşor Dan, jurnalistul Liviu Mihai şi Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House, Claudia Postelnicescu, reprezentantă a mişcării Iniţiativa România, politologul Sorin Ioniţă, sunt doar câteva dintre numele care au anunţat că vor merge la Palatul Cotroceni, din partea societăţii civile, la consultări cu Klaus Iohannis. Adrian Despot a anunţat că va participa şi el.

Tudor Chirilă, atac la Iohannis: E PRIMA DATĂ de când sunteţi PREŞEDINTE când vă văd atât de GRĂBIT

Cele cinci ONG-uri care i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o listă de revendicări vor participa la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, programate pentru vineri, ora 13.30. Anunţul a fost făcut, pe Facebook, de Sorin Ioniţă. Este vorba despre ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro. Cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

Administrația Prezidențială este în curs de a finaliza procedura de selecție a participanților la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite în cursul zilei de joi, 5 noiembrie.

Pe adresa [email protected], au sosit un număr de 5.520 de mesaje, în care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestaților, precum și din partea ONG-urilor.

Joi, Klaus Iohannis a anunţat că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în strada în ultimele zile. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.

Preşedintele Klaus Iohannis îi aşteaptă la întâlniri, la Cotroceni, şi pe reprezentanţii UNPR şi ALDE.

Consultările de la Palatul Cotroceni încep vineri, la ora 11:30, când Klaus Iohannis va primi delegaţia UNPR. De la ora 12:30 urmează să discute cu şeful statului şi reprezentanţii ALDE. UNPR s-a pronuntat, în declaraţiile publice, în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar „paraliza” instituţiile statului.

CITEŞTE ŞI: EuroActiv: Fostul comisar european, Dacian Cioloş, va fi NOUL PREMIER. Acesta se va întâlni cu Iohannis

Şeful statului s-a consultat, joi, cu reprezentanții PSD, PNL, UDMR și cei din grupul minorităților naționale pentru găsirea unei soluții de ieșire din criza politică generată de demisia prim-ministrului Victor Ponta.

SURSE: Klaus Iohannis şi PNL au stabilit CALENDARUL alegerilor anticipate