Klaus Iohannis: Ne dorim să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Şedinţa a avut ca temă principală politica economică pe România o va adopta în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19. "Economia Romaniei nu a fost oprita. Ne dorim sa avem o finantare buna pentru deficit ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate", a spus Klaus Iohannis la finalul întâlnirii.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 05:34

„Tocmai am finalizat o întâlnire foarte bună, la care au participat, împreună cu mine, domnul Ludovic Orban – Premierul, domnul Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale, Ministrul Finanțelor – domnul Cîțu, și colegul meu, Cosmin Marinescu.

Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune. Am discutat, evident, situația economică, situația bugetului, situația generală.

Ne-am concentrat în această discuție, în partea după introducere, pe două teme, prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost inițial – vorbesc inițial la începutul anului, planificat – iar acest deficit trebuie finanțat și am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică.

Spun intenționat revigorare economică, fiindcă în România nu putem să vorbim de o repornire a economiei. Noi nu am oprit-o niciodată. Economia României nu a fost oprită. Au fost anumite sectoare care au fost oprite, însă, în ansamblu, nu am avut o astfel de măsură.

Ceea ce ne dorim cu toții este să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente, care ne permit să încurajăm această economie, care este, în momentul de față, într-o situație specială, într-o situație de criză.

Am găsit soluții pentru toate și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună. Au lucrat și până acum, vom intensifica lucrarea.

Avem programe, avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică și credem că dacă facem lucrurile așa cum trebuie – și așa ne-am propus să le facem – atunci avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim acum”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. 

 

Declaraţia şeful statului a fost făcută după o şedinţă de lucru cu premierul Ludovic Orban, ministrul de finante, Florin Citu, dar si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. S-a discutat despre situatia economica a Romaniei si despre planul de masuri pentru a se veni in sprijinul firmelor. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni.

Şedință vizează evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Economia României va scădea cu 6%, iar deficitul guvernamental va depăşi 9%. Comisia Europeană prevede un an sumbru pentru ţara noastră

 

Tabele de la Guvern pentru 250.000 de copii pentru a putea participa la cursurile şcolare online

250.000 de copii proveniţi din familii cu situaţii materiale precare vor primi tablete din partea Guvernului pentru a putea să participe la desfăşurarea online a cursurilor şcolare. 

„A fost adoptată hotătârea de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă suma de 150 de milioane de lei pentru achiziţia de tablete pentru un număr de 250.000 de copii, pentru acei copii aflaţi în situaţia dificilă din punct de vedere social care nu au posibilitatea să participe la desfăşurarea online a cursurilor şcolare.
Această hotărâre de Guvern reprezintă o prioritate şi demonstrează că dezvoltarea sistemului de învăţământ online este o prioritate în această perioadă”, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei Guvernului.


loading...
Partenerii noștri