Iohannis, apel către români după un nou record de cazuri de COVID: Nicio lege nu opreşte un virus! E nevoie de contribuţia tuturor”

Klaus Iohannis a convocat la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene în care a discutat cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştrii din Executiv despre cum vor fi atraşi cei 80 de miliarde de euro, bani destinaţi relansării economiei afectate de criza generată de pandemia de coronavirus. De asemenea, preşedintele a făcut un nou apel către români pentru a respecta regulile de a preveni răspândirea infecţiei cu COVID-19.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 13:35
Iohannis, apel către români după un nou record de cazuri de COVID: Nicio lege nu opreşte un virus! E nevoie de contribuţia tuturor”

Klaus Iohannis, despre cum va folosi România pachetul de 80 de miliarde de euro de la UE
  • României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene. Este o sumă foarte mare. Cu aceşti bani, vom fi în situaţia de a reconstrui România.
  • Este o veste foarte bună!
  • Pentru a folosi aceşti bani, trebuie să facem un plan bun.
  • Am convocat o echipă guvernamentală cu care m-am întâlnit, o echipă condusă de premierul Orban.
  • Nu a fost prima întâlnire cu această temă. 
  • Această sumă de 80 de miliarde se compune despre două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la pachetul multianual al UE- din 2021-2027. 
  • Pentru a putea atrage aceşti bani este nevoie de un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat. Se fac ultimele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisia Europeană ca să fim pregătiţi din timp, de data aceasta, să atragem banii europeni.
  • Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare de 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie.
  • Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede. Practic, pentru a folosi aceşti bani avem la dispoziţie doar şase ani. O parte din aceşti bani este posibil să fie disponbili în acest an, în 2020. 
  • Este nevoie să ne mişcăm rapid fiindcă până în octombrie, trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul naţional aferent de repornire, de relansare, întărire a economiei. 
  • Am început să lucrăm şi acest plan de acum câteva luni. Continuăm şi ceea ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil. Să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemlor publice şi în final asupra bugetului fiecărui român în parte.

Apelul preşedintelui către români după noul record de infectări cu noul coronavirus: „E nevoie de contribuţia noastră, a tuturor”

  • Vestea proastă de astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul de tip nou. Este foarte trist, dar tristeţea nu rezolvă problema.
  • Problema putem să o revolzăm împreună respectând măsurile de distanţare, măsurile de igienă, purtând mască.
  • Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii. Acum, Guvernul are la dispoziţie noul instrument, noua lege care reglementează izolarea şi carantinarea.
  • Nicio lege nu opreşte un virus! Aici e nevoie de contribuţia noastră, a tuturor.

 

Klaus Iohannis a anunţat, marţi dimineaţă, că în urma negocierilor la Bruxelles, liderii UE au ajuns la un acord pe tema pachetului de relansare economică post-coronavirus şi că România a obţinut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro.

Suma va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică, a mai explicat şeful statului.