Klaus Iohannis, şedinţă de lucru cu premierul Ciucă, Nelu Tătaru şi Raed Arafat privind gestionarea epidemiei de COVID-19

Administraţia prezidenţială a anunţat că şeful statului are programată la ora 15, la Cotroceni, o şedinţă de lucru pe tema gestionării epidemiei COVID-19 în România.

15 dec. 2020, 12:59
Klaus Iohannis, şedinţă de lucru cu premierul Ciucă, Nelu Tătaru şi Raed Arafat privind gestionarea epidemiei de COVID-19

Klaus Iohannis va avea, marţi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, la care vor participa prim-ministrul interimar Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Prezent la Ambasada SUA la premierea generalului Nicolae Ciucă de către SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că „Armata va avea un rol esențial în rolul campaniei de vaccinare și contra acestei pandemii, campanie care va debuta nu peste mult timp”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu o săptămână, după întâlnirea pe tema gestionării pandemiei de COVID-19, că este nevoie de concentrare maximă pe aces subiect şi că în mai puţin de o săptămână va veni prima tranşă din 3 milioane de teste rapide deja comandate.

”Tocmai s-a încheiat o şedinţă de lucru pe care am avut-o cu domnul Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar începând de astăzi, cu ministrul Sănătăţii şi cu alţi specialişti – secretarul de stat Arafat, domnul doctor Gheorghiţă, care se ocupă de campania de vaccinare. Este absolută nevoie de o concentrare maximă pe gestionarea pandemiei. Chiar dacă am avut alegeri, chiar dacă atenţia s-a mutat pentru puţine zile pe altceva, pandemia nu a dispărut şi chiar dacă avem în continuare un număr relativ limitat de infectări noi, putem să observăm cu uşurinţă că, de exemplu, astăzi, din păcate, am avut peste 200 de decese. Secţiile de Terapie Intensivă sunt sub o mare presiune, spitalele în general, şi suntem hotărâţi ca toate aceste chestiuni să fie gestionate în continuare bine până când, sigur, se va forma un nou guvern şi va prelua şi va duce mai departe această gestiune”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat că sunt aproximativ 300 de ventilatoare care se livrează în următoarele zile şi prin asta se va extinde capacitarta în secţiile ATI. De asemenea, în mai puţin de o săptămână va veni prima tranşă de teste rapide.

Preşedintele a mai anunţat şi instalarea a aproximativ 500 de concentratoare de oxigen. Klaus Iohannis a dat asigurări că rămâne în continuare conectat cu această zonă.

„Sunt câteva veşti bune în această zonă. Bunăoară, sunt aproximativ 300 de ventilatoare care se livrează în următoarele zile şi, prin asta, se va extinde capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă. În mai puţin de o săptămână, va veni prima tranşă din 3 milioane de teste rapide care sunt deja comandate. Şi, pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu forme mai grave, sunt deja în curs de instalare aproximativ 500 de concentratoare de oxigen. Deci, iată, se lucrează, se lucrează rapid, se lucrează pentru a extinde capacitatea spitalelor, pentru a putea primi bolnavii. Evident, rolul nostru, al celorlalţi, este în continuare să ne protejăm, să-i protejăm pe ceilalţi, pentru a da o şansă medicilor, personalului medical, să se ocupe de pacienţii cu probleme dificile. Voi rămâne în continuare conectat cu această zonă şi avem deja paşi importanţi făcuţi în pregătirea campaniei de vaccinare, dar despre asta mai multe în zilele următoare.”, a explicat Klaus Iohannis.

 

Cercetătorul Octavian Jurma, predicție dramatică: „Până la Crăciun, Bucuresti va înregistra aproape 100.000 de infectări”.

Infectările raportate cu o zi în urmă, pe 14 decembrie, par să-l fi îngrijorat destul de tare pe cercetătorul Octavian Jurma. Bucureștiul a înregistrat 1.142 de cazuri de COVID-19, iar acesta spune că săptămâna viitoare Capitala va depăși pragul de 100.000 de infectări.

Cifra totală de îmbolnăviri de la începutul pandemiei și până acum se ridică la 86.225, însă predicțiile lui Octavian Jurma sunt cu adevărat îngrijorătoare.

„In Capitala, rata de acumulare este destul de mare, peste 10.000 de cazuri saptamanal. In ultimele sapte zile au fost aproape 12.000 de cazuri inregistrate si 18.000 de cazuri, in 14 zile. Astfel ca nu este decat o chestiune de timp pana cand se vor depasi 100.000 de cazuri COVID-19 in Bucuresti. Si cel mai probabil saptamana viitoare se va intampla acest lucru.

Dar depinde foarte mult de felul in care coboara curba (infectarilor n.r). Curba coboara in doua feluri: fie prin masuri de restrictie si izolare, adica medicale si epidemiologice, fie prin scaderea numarului de teste. Pentru ca aceasta curba pe care noi o vedem este curba cazurilor confirmate prin teste RT-PCR. Si pe masura ce testele scad, este tot mai greu sa monitorizam situatia reala”, a declarat Octavian Jurma pentru Ziare.com.

Numărul infectărilor, care ar fi mult mai mare în realitate, este influentat de numărul mic de teste, susține medicul.

„Avem deja un deficit urias de teste fata de perioada similara a lunii trecute”, a explicat dr. Jurma.

Legat de previziunea că, în următoarele două săptămâni, Bucureștiul va inregistra 35.000 de cazuri noi, Octavian Jurma a spus că „daca se mentine ritmul actual de testare este putin probabil, insa chiar si asa, daca rata continua sa creasca, este posibil. Este inevitabil sa avem zona aceasta de 10.000 de cazuri in conditii de testare egală”.

Medicul Octavian Jurma nu exclude nici varianta ca până la final de an, Bucureștiul să atingă și 120.000 de cazuri pe săptămână.