Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la NATO. Președintele României vrea să fie următorul secretar general: „Îmi asum această candidatură cu toată responsabilitatea”

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Șeful statului român este primul președinte din cadrul Alianței care și-a anunțat intenția în timpul exercițiului funcțiunii.

12 mart. 2024, 17:14
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la NATO. Președintele României vrea să fie următorul secretar general: „Îmi asum această candidatură cu toată responsabilitatea”
Klaus Iohannis și-a depus candidatura la NATO. Președintele României ar urma să fie următorul secretar general

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, marți seară, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, deținută în prezent de Jens Stoltenberg, căruia i se va încheia mandatul în luna octombrie.

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis: „Nu intenționez să-mi scurtez mandatul”. Despre vila de 7 milioane: „Nu am cerut, nu mi s-a oferit”

Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la NATO

Șeful statului român susține că își asumă această decizie, mai ales că Europa de Est are o contribuție valoroasă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile din cadrul NATO, cu o reprezentare echilibrată, puternică, influentă din această regiune. Alianța va putea lua cele mai bune decizii care să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și regiunea noastră”, a declarat Klaus Iohannis, marți, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte al României în 21 decembrie 2024.

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Intenția lui Klaus Iohannis de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg a fost vehiculată încă din anul 2022.

Citește și: Klaus Iohannis despre importanța României în lupta NATO cu Rusia: „Țara noastră a dovedit că e un pilon de securitate”