Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, marii absenţi de la şedinţa solemnă din Parlament dedicată Zilei Naţionale a României

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună solemnă, dedicată Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie. Președintele Klaus Iohannis lipsește, deși conform unui memorandum aprobat de conducerea Parlamentului era invitat să susțină un discurs. De asemenea, lipseşte de la şedinţă şi premierul interimar Florin Cîţu, deşi iniţial îşi anunţase prezenţa.

24 nov. 2021, 14:37
Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, marii absenţi de la şedinţa solemnă din Parlament dedicată Zilei Naţionale a României

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie. De la şedinţă lipsesc preşedintele Klaus Iohannis, dar şi premierul interimar, Florin Cîţu, ales ieri preşedinte al Senatului.

În această dimineaţă, Biroul de presă al Guvernului anunţase că premierul interimar Florin Cîţu va participa la Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată sărbătoririi zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Ulterior, un reprezentant al Palatului Victoria a transmis că „din motive obiective, premierul Florin Cîțu nu va mai participa la ședința solemnă din Parlament”.

Şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie, condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu, a început cu intonarea Imnului Naţional. Au urmat discursurile vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu.

„Sărbătorirea a 103 ani de la reunirea într-un singur stat a românilor din Vechiul Regat, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş ne găseşte astăzi la finalul unei crize politice. Am reuşit să punem punct haosului politic prin maturitate şi responsabilitate. Am reuşit să punem bazele unei coaliţii puternice de guvernare. Eforturile depuse de părinţii Marii Uniri, faptul că au lăsat deoparte ceea ce îi despărţea şi s-au concentrat pe ceea ce-i unea, ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru întreaga clasă politică actuală, mai ales în această perioadă dificilă în care crizele sanitară, economică, socială şi politică au afectat vieţile tuturor românilor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a vorbit şi despre datoria clasei politice de a stabiliza România în perioada următoare, indiferent de mizele electorale sau politice.

„Întreaga clasă politică are datoria să stabilizeze România în perioada care vine, indiferent de mizele politice sau electorale. Această zi de sărbătoare ne aminteşte că avem datoria de a colabora între noi. Este o datorie faţă de români şi faţă de România. Istoria ne cheamă la fapte, e consemnat în actul de convocare a Adunării Naţionale de la Alba Iulia. Unirea tuturor românilor a fost posibilă datorită unor împrejurări istorice pe care conducătorii de atunci ai ţării au ştiut să le valorifice pentru binele României. Unirea nu ar fi fost posibilă fără jertfa celor care au plătit cu sângele pe frontul de luptă, cărora le cinstim memoria şi care merită pe deplin recunoştinţa noastră. Cred cu tărie însă că cel mai potrivit omagiu este acela de a acţiona cu înţelepciune şi dedicare, lăsând orgoliile şi interesele politice deoparte, pentru că astăzi, ca şi atunci, istoria ne cheamă la fapte. Ţine doar de noi să acţionăm ca oameni politici responsabili pentru binele românilor, pentru viitorul nostru, al copiilor noştri, pentru România”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Printre invitaţi se află membrii Guvernului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice, Prim-rabinul României, preşedinţii Curţii Constituţionale, ICCJ, Curţii de Conturi, guvernatorul BNR, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.