Klaus Iohannis şi Victor Ponta, duel pe Facebook în privinţa eficienţei DNA

Atât preşedintele Klaus Iohannis cât şi premierul Victor Ponta au salutat lupta împotriva corupţiei dusă de DNA, însă cei doi lideri politici au avut puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte prejudiciile constatate în urma anchetelor Departamentului Naţional Anticorupţie.

24 feb. 2015, 16:53

Victor Ponta a lăudat pe pagina sa de Facebook eficienţa DNA în privinţa bunurilor indisponibilizate în urma anchetelor.

„Circa 300 de milioane de euro este valoarea bunurilor indisponibilizate prin anchetele DNA. Este o suma importantă”, a precizat premierul Victor Ponta.

Totodată, şeful guvernului a precizat că „bugetul de stat are de recuperat de la firmele aflate in insolvență 10 miliarde de euro, care ar acoperi foarte multe salarii ale bugetarilor – ale politiștilor, profesorilor, medicilor!”

Citeşte şi: Ponta: Trebuie schimbată legislaţia privind recuperarea prejudiciilor create prin evaziune fiscală

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că situaţia recuperării prejudiciilor este inacceptabilă.

„În lupta împotriva corupției, recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autoritățile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: IOHANNIS: DNA a funcţionat cu motoarele TURATE în 2014. Situaţia recuperării prejudiciilor, INACCEPTABILĂ

„Pe termen mediu şi chiar lung, măsura eficienţei activităţii DNA ar trebui să fie dată nu numai de numărul de condamnări, ci şi de reducerea efectivă a actelor de corupţie”, a mai adăugat şeful statului.