Klaus Iohannis: „Majoritatea PNL-PSD-UDMR mi-a propus un nume de premier, pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă!”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, luni la Palatul Cotroceni, de la ora 14.00, o declaraţie de presă, informează Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a avut consultări cu partidele în vederea desemnării premierului.

22 nov. 2021, 13:36
Klaus Iohannis: „Majoritatea PNL-PSD-UDMR mi-a propus un nume de premier, pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă!”

Nicolae Ciucă

a fost desemnat luni de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Şeful statului a arătat că această propunere a venit din partea PNL, PSD, UDMR şi a minorităţilor naţionale. Decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.

„S-a încheiat sesiunea de consultări convocată cu partidele. Am constat că în Parlament s-a format o majoritate solidă compusă di PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Această majoritate mi-a propus un nume de premier. Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma noul guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: George Simion, după consultările de la Cotroceni: Preşedintele Klaus Iohannis nu a scos mai mult de trei cuvinte

Premierul desmnat Nicolae Ciucă a avut, la rândul său, o scurtă declaraţie.

„Am lucrat cu partidele să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlament. astfe încât să putem realiza un guvern care să asigure stabilitatea țării și soluții pentru efectele produse de pandemie, criza energetică, să avem un program guvernamental care să pună în aplicare deciziile nesare pentru implementarea PNRR.”, a spus Ciucă.

Citeşte şi: Raluca Turcan anunţă că nu mai sunt bani pentru pensii: „Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii”. Budăi: „Ne sperie bunicii şi părinţii”

Ştire iniţială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu delegaţia noii coaliţii de guvernare formate din PNL-PSD-UDMR, apoi cu delegaţia AUR. USR nu a onorat invitaţia preşedintelui, Dacian Cioloş spunând că partidul nu vrea să gireze un „simulacru de consultări”.

PNL, PSD, UDMR și minoritățile sunt primii care au intrat la consultări, cu propunerea comună Nicolae Ciucă premier pentru primul an și jumătate, în sistemul de rotație cu PSD. „Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus Iohannis.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a fost prezent luni, alături de propunerea liberalilor pentru funcţia de premier, Nicolae Ciucă, la consultările de la Cotroceni, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii noii coaliţii de guvernare PNL-PSD-UDMR.

„Am fost la consultari, dupa ce am avut niste decizii. Este foarte important sa se stie de ce am luat aceste decizii. Au fost doua luni de zile in care nu s-au gasit solutii si asa am ajuns la acest compromis. Vreau sa-i asigur pe romani ca aceasta coalitie nu este una neconditionata. Voi monitoriza si ma voi asigura ca interesele romanilor nu vor fi puse sub semnul intrebarii. Vom lupta in continuare pentru principiile liberale.”, a spus Florin Cîţu, la sosirea la sediul PNL.

Dacian Cioloş a subliniat, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Parlament, că rezultatul acestor consultări este “dinainte cunoscut”: ”E un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut, iar participarea noastră doar ar legitima această mascaradă”.

Liderul USR a reamintit răul făcut de PSD atât în justiţie, cât şi în ceea ce priveşte protestul din 10 August.

”USR nu va vota un guvern capturat de PSD, PSD – un partid care a masacrat legile justiţiei şi care a gazat cetăţenii români pe 10 august. Din păcate, liderii PNL abandonează orice speranţă de reformă a justiţiei şi legitimează în felul acesta un guvern care are toate premisele să revină la manevrele patentate de Iordache şi Nicolicea. USR devine principalul partid de opoziţie şi singurul partid care apără valorile democratice, europene şi autentic liberale. Ne vom folosi toate pârghiile din Parlamentul României şi Parlamentul European pentru a ne asigura că această coaliţie PSD-PNL nu derapează de la reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care miniştrii USR PLUS ţi-au adus întru totul contribuţia.

Ne vom asigura că cele 30 de miliarde câştigate de România în timpul mandatului USR vor ajunge cu adevărat în buzunarele românilor şi nu în conturile clientelei PSD şi PNL”, a subliniat Dacian Cioloş. 

Reprezentanții partidului AUR, condus de George Simion și Claudiu Târziu, susțin că PNL s-a aliat cu PSD și a pierdut cele mai importante ministere.

„Echipa câștigătoare” a obținut succese pe linie: s-a aliat cu PSD și a pierdut cele mai importante ministere. Urmează disoluția PNL. Mult succes si pe mai departe!”, au declarat reprezentanții AUR, pe pagina lor de Facebook.

Citeşte şi: Raluca Turcan îi cere demisia lui Cîţu, după negocierile cu PSD: „V-aţi milogit la Ciolacu pentru a prinde un colţ de pâine!”

Cine este Nicolae Ciucă, fostul general care va fi premierul României

Este a doua oară când Nicolae Ciucă primeşte mandat pentru formare unui Guvern. În urmă cu câteva săptămâni el şi-a depus mandatul în lipsa unei majorităţi cu care să mergă în Parlament.

În decembrie 2020, Nicolae Ciucă a fost pentru scurt timp premier intermiar, după ce Ludovic Orban a demisionat.

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.
Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal iscat la sfârşitul anului trecut între Ministerul Apărării şi Klaus Iohannis.

Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului gemeralului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinta CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării Gabriel Leş au acuzat că preşedintele nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Situaţia a fost dezbătută în instanţă, care a dat câştig de cauză Administraţiei Prezidenţiale.