Klaus Iohannis va promulga legile justiţiei, dacă vor trece de controlul CCR: „Atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că noile legi ale justiţiei care au fost adoptate recent de Parlament sunt bune şi a arătat că le va promulga dacă vor trece de Curtea Constituţională a României (CCR).

20 oct. 2022, 18:22
Klaus Iohannis va promulga legile justiţiei, dacă vor trece de controlul CCR: „Atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului”

Klaus Iohannis s-a declarat convins că pachetul de legi va trece de controlul CCR, deşi parlamentarii USR şi cei ai Forţei Dreptei au formulat deja sesizări către Curtea Constituţională, aşa cum a declarat Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei.

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre”, a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat dacă există semnale privind un raport pozitiv al Comisiei Europene pentru ridicarea MCV, în contextul în care Olanda condiţionează accesul României la spaţiul de liberă circulaţie de ridicarea acestui mecanism.

Şeful statului a mai arătat că va promulga legile justiţiei dacă vor trece de CCR.

Citeşte şi: Elena Udrea vrea cu orice chip să iasă din închisoare şi cere ca statul să plătească pentru încarcerarea ei

Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, a anunţat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion. „Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el, potrivit News.ro.

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, despre adoptarea de către Parlament a pachetului legilor justiţiei, că este „rezultatul unei munci colective şi a unui suport politic fără rezerve din partea coaliţiei, iar fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor care formează coaliţia aceste legi nu ar fi trecut, evident, de Parlament”.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a declarat că noile legi ale Justiţiei pun bazele modernizării sistemului judiciar şi este un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi îi consolidează independenţa.

Citeşte şi: O nouă metodă de a fura bani de pe cardurile românilor. Era nevoie de doar câteva secunde pentru sustragerea datelor