Klaus Iohannis, discurs PACIFIST la ceremonia de la Ateneu cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migrația și Brexit. Iohannis a susţinut, pentru prima dată după mult timp, un discurs fără atacuri politice.

RomaniaTV.net
10 ian. 2019, 12:09
Klaus Iohannis, discurs PACIFIST la ceremonia de la Ateneu cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

Discursul integral al preşedintelui:

Doamnelor și domnilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Președinții a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european.

Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național și pentru care cu toții am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume, o construcție de pace și prosperitate, și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Doamnelor și domnilor,

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile și în valorile sale.

Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic și un proiect viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forței, temerității și încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient și sustenabil.

Ei sunt dovada că «uniți în diversitate» nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile fondatoare.

Distinși invitați,

Ca parte integrantă a acestei comunități europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună.

Știm cu toții că exercitarea unei Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor.

Mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate și consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluția Uniunii Europene și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine.

Îmi exprim dorința și speranța ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice și unite.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de șase luni importante pentru țara noastră și pentru Uniune.

Ne propunem să reușim împreună, pe parcursul acestor luni, să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor.

Vă doresc succes și vă mulțumesc!”

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis participă la Ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, fiind anunţat un discurs oficial al Preşedintelui României.

Programul transmis miercuri seară de Guvern anunţa că la eveniment vor susţine discursuri preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Şeful statului nu era trecut în program. Ulterior, programul a fost actualizat, fiind anunţate discursuri ale preşedintelui Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului,  Florin Iordache – vicepreședintele Camerei Deputaților, Antonio Tajani – preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk – preşedintele Consiliului European, Jean Claude Juncker – preşedintele Comisiei Europene şi Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. 

Evenimentul de la Ateneu va avea loc de la ora 20:00.

Preşedinţii Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker, Consiliului European – Donald Tusk, Parlamentului European – Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE printr-un eveniment organizat joi seară, la Ateneu. Simultan cu ceremonia de la Ateneu, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura „Vrem Europa, nu dictatură!”.