Klaus Iohannis: Victor Ponta mi-a spus că se va gândi la solicitarea privind demisia

Președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că, în discuția de la Palatul Cotroceni cu Victor Ponta, premierul i-a spus că se va gândi la demisie.
Romania TV
05 iun. 2015, 18:38
Klaus Iohannis: Victor Ponta mi-a spus că se va gândi la solicitarea privind demisia

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că i-a solicitat, personal şi public, demisia lui Victor Ponta deoarece nu vede o altă posibilitate de a se ieşi repede din situaţia creată. „Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană, dar în politică lucrurile nu sunt atât de simple. Şi un politician cu o funcţie foarte înaltă în stat, acuzat de fapte penale, oriunde în lume îşi dă demisia pentru a nu periclita în niciun fel imaginea ţării pe care o reprezintă”, a declarat Klaus Iohannis.

„Mi-a spus că se va gândi, se va sfătui, probabil cu colegi din partid, și va lua, în consecință, o decizie. Eu cred și sper ca decizia să fie demisia”, a declarat Klaus Iohannis, la TVR.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a fost numit în funcție de Parlament și doar acesta îl poate demite.

„Am avut cu președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și a cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți”, a scris Ponta, pe Facebook.

Șeful statului a susținut, referindu-se la anunțul lui Ponta că nu va demisiona, că declarațiile sale trebuie luate ”cu o anumită rezervă”.

„Aceste declarații la cald, sau la fierbinte putem să spunem în această situație, trebuie luate cu anumită rezervă. Eu sunt convins că este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se decantează, se clarifică și, sper, în cursul săptămânii viitoare, să avem un deznodământ al acestei etape din criza politică. (…) Indiferent cum privim lucrurile, nu putem să facem abstracție de ce s-a întâmplat astăzi la DNA. Este un lucru care are și va avea urmări profunde în politica românească”, a argumentat președintele, adăugând că tema demisiei premierului va fi luată în discuţie şi luni la consultările cu partidele pe teme de securitate naţională.

„Întotdeauna se găsesc soluţii politice şi cred că le găsim. Demisia e soluţia optimală. În varianta cealaltă, putem discuta, când va fi cazul, despre suspendare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Şeful statului vede ca pe o coincidenţă faptul că Victor Ponta a fost pus sub învinuire fix în ziua în care PNL a depus la Parlament o moţiune de cenzură contra guvernului pe care acesta îl conduce: „E o coincidenţă că exact în ziua în care PNL depune moţiune, DNA solicită în Parlament procedură de urmărire penală împotriva primului ministru. Eu tind să cred că cele întâmplate vor influenţa modul în care se va vota. Indiferent cum privim lucrurile, nu putem face abstracţie de ce s-a întâmplat azi la DNA. E un lucru care are şi va avea urmări profunde în politica românească. Consider că parlamentarii sunt politicieni destul de bine orientaţi, care-şi dau seama când e important să reacţioneze politic corect. Eu aştept o decizie pragmatică şi corelată cu situaţia politică”.

Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.

În comunicatul DNA se arată că procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

DNA a anunțat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

Premierul Victor Ponta, URMĂRIT PENAL de DNA: „Am calitatea de suspect în dosarul lui Dan Şova”

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

„Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru”, se arată într-un comunicat al DNA.

Klaus Iohannis: Solicit demisia premierului. Victor Ponta: Doar Parlamentul poate să mă demită

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'