Klaus Iohannis, vizită în Olanda în timp ce Emmanuel Macron vine în România. Va discuta cu secretarul general al NATO despre războiul din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi la Haga la o reuniune în format restrâns alături de premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi de secretarul general NATO.

14 iun. 2022, 09:18
Klaus Iohannis, vizită în Olanda în timp ce Emmanuel Macron vine în România. Va discuta cu secretarul general al NATO despre războiul din Ucraina

Întâlnirea la care participă Klaus Iohannis marţi, de la ora 20:30, are loc la invitaţia premierului olandez Mark Rutte şi a prim-ministrului Danemarcei, Mette Frederiksen, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Reuniunea vizează coordonarea poziţiilor şi a mesajelor comune ale statelor aliate în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie.

Pe agenda discuţiilor figurează evaluarea situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia, continuarea asistenţei pentru Ucraina, pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al Alianţei, procesul de negociere a noului Concept Strategic al NATO şi perspectivele aderării la Alianţă a Suediei şi a Finlandei.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 111. Bătălia pentru Donbas a intrat în faza decisivă

Tot astăzi, preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat în România pentru a-i vizita pe cei 500 de soldaţi francezi mobilizaţi la baza NATO din localitatea Mihail Kogălniceanu în contextul invadării Ucrainei de către forţele armate ruse. Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de Externe, Catherine Colonna, şi Apărării, Sébastien Lecornu, va ajunge la sfârşitul zilei la baza Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa.

Citeşte şi: Emmanuel Macron, aşteptat azi în România. Va vizita militarii francezi de la baza Mihail Kogălniceanu. Când se întâlneşte cu Klaus Iohannis

După ce va fi primit de premierul Nicolae Ciucă, preşedintele francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis merge în vizită la Kiev, alături de alţi lideri europeni