Klaus Iohannis a vizitat trupele NATO de la Craiova. „NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate pentru România”

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, joi, o vizită la vizită la Brigada Multinațională Sud-Est, la Craiova.
Filip Stan
10 feb. 2022, 12:48
Klaus Iohannis a vizitat trupele NATO de la Craiova.

Klaus Iohannis a făcut declaraţii cu ocazia ceremoniei oficiale a primirii la Brigada Multinațională Sud-Est.

Klaus Iohannis, declaraţii live

„Îmi face plăcere să revin azi la Craiova şi să fiu alături de militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est, cea de-a doua unitate operaţională NATO înfiinţată pe teritoriul ţării noastre, după ce în octombrie 2017 am vizitat această structură împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Încă de la începutul primului meu mandat de preşedinte al României am fost direct implicat în efortul naţional pentru consolidarea prezenţei aliate în România şi în regiunea Mării Negre.

În urma eforturilor noastre intense şi consecvente la nivel politico-diplomatic pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reuşit să obţinem consacrarea la nivelul Alianţei a realităţii că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă şi esenţială a securităţii euro-atlantice.

În ultimii şapte ani, acest efort se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic şi militar.

În 2015, am înfiinţat la Bucureşti unitate NATO pentru integrarea forţelor şi comandamentul mulnaţional de divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare şi apărare pe Flancul Estic

De altfel, după anexarea ilegală a Rusiei a peninsulei Crimeea, am început un proces amplu şi complex de adaptare politică şi militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări şi de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune

România a fost profund angajată în aceste demersuri. Am continuat prin înfiinţarea, aici, la Craiova, a comandamentului multinaţional de Bridagă Sud-Est ca rezultat al deciziei noastre comune şi ferme ca aliaţi de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înfiinţarea unei prezenţe aliate avansate, adaptate.

Această structură reflectă hotărârea României, a aliaţilor şi NATO ca întreg de a lucra împreună în solidaritate şi deplină unitate pentru a întări postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre şi a în spaţiul euro-atlantic în ansamblu”

Klaus Iohannis: „România își va îndeplini toate angajamentele asumate”

„În timpul relativ scurt de la constituirea acestor structuri NATO în România, am înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește creșterea capacității operaționale și interoperabilitatea forțelor României cu cele ale aliaților noștri.

Alianța Nord-Atlantică promovează și asigură apărarea colectivă a statelor membre și a cetățenilor lor, apără valorile democratice, facilitează cooperarea și consultarea între aliați pe probleme de apărare și securitate și previne conflictele, iar Brigada Multinațională Sud-Est este parte a acestor demersuri.

Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene.

În ceea ce ne privește, România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie.

Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis, despre trimiterea de militari americani în România. „Reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice”

„Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice.

De asemenea, vreau să salut angajamentul solid și substanțial al Poloniei în țara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaționale.

Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între București și Varșovia”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis: „România își va moderniza capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe”

„România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat.

Angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creșterea continuă a capacității de apărare a țării noastre.

Atât prin eforturile proprii depuse în plan militar, cât și prin participarea aliaților noștri la structurile multinaționale constituite în ultimii ani pe teritoriul țării noastre, dăm consistență profilului României de pilon de stabilitate și securitate la nivel regional și ne adaptăm situațiilor în permanentă evoluție.

Totodată, suntem preocupați să consolidăm capacitatea de reacție și reziliența instituțiilor publice, dar și la nivelul întregii societăți, pe fondul intensificării provocărilor de securitate de toate tipurile și în toate mediile, în special a celor de tip hibrid.

În acest context, este deosebit de importantă o cooperare complementară întărită NATO-Uniunea Europeană în domeniul securității. Conjugarea eforturilor celor două organizații aduce, cu siguranță, valoare adăugată securității țării noastre și celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări și plecând de la rolul prioritar al Alianței în domeniul apărării”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis, mesaj pentru militari: „Vă îndemn să vă pregătiți în continuare”

„Dragi militari,

Vă mulțumesc pentru efortul depus și pentru profesionalismul pe care îl dovediți în procesul de instruire, precum și în misiunile multinaționale la care participați!

Vă îndemn să vă pregătiți în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire pentru nobila misiune de apărare a României și a spațiului euroatlantic.

Le mulțumesc, totodată, aliaților noștri din NATO care contribuie la structurile multinaționale aflate pe teritoriul României și, de asemenea, lansez invitația și pentru alte state aliate de a lua în considerare contribuții cu forțe naționale la aceste structuri”, a conchis preşedintele României.

 

Imagini cu Klaus Iohannis din timpul vizitei la Brigada militară din Craiova

Citeşte şi: Ungaria a refuzat să primească militari NATO pe teritoriul său. Ministrul de Externe de la Budapesta a dat un răspuns dur Alianţei

Declaraţiile preşedintelui au loc în contextul în care primele convoaie cu tehnică militară din Statele Unite au ajuns în România prin vama Nădlac. Este vorba de 36 de transportatoare blindate. După câteva ore la Nădlac, convoiul a reluat drumul joi dimineață. Între timp în țară au ajuns și nemții cu 3 avioane pentru Poliția Aeriană.

Joi, în jurul orei 9, al doilea convoi cu tehnică militară americană a ajuns în Vama Nădlac.

Potrivit MApN, cei aproximativ 1.000 de militari americani ce fac parte din Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, au început miercuri pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.

Detașamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acționa pe teritoriul României sub comanda operațională a Corpului V al SUA.

TF Cougar va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acționa cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialități din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).

Cei aproximativ 1.000 de militari americani ai TF Cougar se vor alătura, în zilele următoare, efectivelor SUA deja prezente în România. Locațiile de încartiruire și antrenament vor fi comunicate ulterior. Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

Misiunea principală a TF Cougar pe timpul dislocării în România va consta în desfășurarea de antrenamente și activității în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate și a încrederii reciproce.

Dislocarea acestui detașament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre. În același timp, reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați.

Sub deviza „Toujours Pret” (Întodeauna Pregătiţi), militarii parte a Regimentului 2 Cavalerie au misiunea de a se deplasa rapid oriunde e nevoie bazându-se în principal pe vehiculele blindate Stryker – transportoare de trupe pe roţi.
Militarii americani care vor ajunge în România au mai fost în ţara noastră şi în 2017, la exerciţiul Saber Guardian și în 2015, atunci când într-un „Marş al Cavaleriei” peste 400 de soldaţi şi 80 de mijloace de luptă – majoritatea transportoare Stryker – acompaniate din aer de două elicoptere Apache, au străbătut distanţa de la Baza Mihail Kogalniceanu până la poligonul de la Cincu.

Citeşte şi: Acuzaţii grave la adresa Pentagonului. SUA trimit în Europa arme netestate, pentru războiul împotriva Rusiei 

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Salvarea românilor vine de la Guvern! Se dau 50.000 de euro
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Cum a devenit Coldea putred de bogat. Marile jocuri ale generalului SRI
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e infidel: 'E jale! Unde creierul...'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'