Klaus Iohannis vrea să marcheze centenarul Marii Uniri cu manifestări de amploare în Italia

Presedintele Klaus Iohannis i-a propus premierului italian Matteo Renzi "să organizeze, împreună, în Italia, în anul 2018, a unor manifestări de amploare dedicate aniversării centenarului Marii Uniri", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

28 apr. 2015, 15:34
Klaus Iohannis vrea să marcheze centenarul Marii Uniri cu manifestări de amploare în Italia

Preşedintele Iohannis, care se află în vizită oficială în Italia, a avut marţi o întrevedere cu premierul italian, ocazie în care „a avansat propunerea, salutată de premierul Renzi, privind organizarea, împreună, în Italia, în anul 2018, a unor manifestări de amploare dedicate aniversării centenarului Marii Uniri”, conform comunicatului publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi: Klaus Iohannis către bursierii români: Cred în forţa pe care educaţia şi cultura o au pentru viitorul ţării

Premierul Renzi a afirmat, potrivit sursei citate, că „prezența României în spațiul Schengen este nu doar în avantajul României, ci și în avantajul Italiei și al Uniunii Europene în ansamblul său”.

„Cei doi înalți demnitari au convenit să colaboreze strâns în cadrul Consiliului European. Din acestă perspectivă au apreciat că summitul de la Riga privind Parteneriatul Estic trebuie să transmită un mesaj cât mai clar țărilor partenere cu privire la perspectiva apropierii lor de Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, în Italia: Discuţii cu premierul Matteo Renzi despre aderarea României la Schengen

Uniunea trebuie să susțină mai puternic eforturile de reformă ale acestor țări, îndeosebi ale Republicii Moldova, precum și ale Ucrainei și Georgiei. Similar, s-a discutat despre importanța susținerii eforturilor de aderare la UE ale statelor din Balcanii de Vest”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, în comunicat se mai menţionează şi despre faptul că premierul italian a lăudat „contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea Italiei”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, întrevedere la Roma cu preşedintele italian Sergio Mattarella FOTO

„La fel ca și președintele Sergio Mattarella cu o zi înainte, premierul Renzi s-a referit în termeni deosebit de apreciativi la prezența comunității românești din Italia și la contribuția acesteia la dezvoltarea țării. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a evidențiat contribuția pe care o are comunitatea italienilor din România la dezvoltarea economiei românești.