KLAUS IOHANNIS vrea mai mult sprijin de la NATO: Ce face Ungaria în relaţia cu Rusia, puţin DEPLASAT

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Germania, a acordat un interviu pentru postul public de radio ARD, în care critică atitudinea prietenoasă a premierului maghiar Viktor Orban faţă de Rusia. În plus, în contextul conflictului din Ucraina, Iohannis cere o prezenţă mai puternică a NATO în România.

26 feb. 2015, 09:50
KLAUS IOHANNIS vrea mai mult sprijin de la NATO: Ce face Ungaria în relaţia cu Rusia, puţin DEPLASAT

Klaus Iohannis dezaprobă, în interviu, atitudinea premierului maghiar Viktor Orban faţă de Rusia

Ce face vecinul din Ungaria in relatia cu Rusia, dar si cu partenerii europeni ar fi putin deplasat”, a spus Iohannis, citat de RFI. Viktor Orban este subiect de critica in Europa din cauza inclinatiei pro-ruse a administratiei sale.

Pe de altă parte, Iohannis a pledat pentru unitatea statelor europene in politica fata de Rusia si promite ca, in caz de nevoie, Romania va sustine sanctiuni mai puternice impotriva Moscovei.

„Romania a sprijinit de la bun inceput sanctiunile impotriva Rusiei. Vom merge mai departe alaturi de partenerii nostri europeni”, a declarat şeful statului român.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, întâlnire cu Angela Merkel şi Joachim Gauck: Contăm pe sprijinul german

Romania nu este amenintata direct de Rusia, dar tara se afla intr-o pozitie geografica „expusa”. De aceea, Iohannis afirma ca isi doreste mai mult sprijin de la NATO, cum ar fi prin gazduirea unui centru de comanda de divizie.

Iohannis a comentat şi aderarea României la spaţiul Schengen. „Cred ca nu trebuie sa construim o Europa a doua, ci o Europa unita. Parte din acest concept este si libertatea de miscare a cetatenilor, acolo unde sunt indeplinite conditiile. Romania indeplineste criteriile tehnice din 2011, asa ca a sosit momentul sa abordam problema foarte concret”, a spus Iohannis pentru ARD.

„Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are. Dar ca imaginea sa se potriveasca cu ceea ce e Romania de fapt, trebuie sa ne straduim cu totii mai mult„, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis efectueaza, joi, o vizita oficiala in Germania.