Klaus Iohannis: PSD pregăteşte o remaniere care întăreşte asaltul asupra justiţiei. Voi răspunde la începutul săptămânii viitoare

Preşedintele Klaus Iohannis a avut prima reacţie după anunţul remanierii guvernamentale. Şeful statului a anunţat că va da un răspuns la cererea de remaniere guvernamentală trimisă de premierul Viorica Dăncilă la începutul săptămânii viitoare. Totuşi, Iohannis a catalogat propunerea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei ca o întărire a atacului PSD asupra justiţiei.

RomaniaTV.net
18 apr. 2019, 10:00
Klaus Iohannis: PSD pregăteşte o remaniere care întăreşte asaltul asupra justiţiei. Voi răspunde la începutul săptămânii viitoare

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis consideră că remanierea guvernamentală propusă de PSD va face ca lucrurile să meargă mai prost. 

„Ieri, într-adevăr, au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare și propuneri de noi miniștri. Însă, primind acele scrisori, mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere guvernamentală?, fiindcă, de regulă, o remaniere guvernamentală se face pentru a face Guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace.

Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost, or așa ceva este, pur și simplu, inadmisibil. Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicație pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple. Da, am vorbit cu doamna Prim-ministru și i-am comunicat că va primi de la mine un răspuns la începutul săptămânii viitoare”, a arătat preşedintele într-o declaraţie acordată presei. 

De asemenea, Klaus Iohannis a exprimat temerea că propunerea lui Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei va întări asaltul asupra justiţiei.

„În condițiile în care am convocat un referendum pentru a afla opinia românilor despre acest asalt pesedist asupra justiției, PSD pregătește o remaniere guvernamentală care vrea să întărească, așa este impresia mea, asaltul asupra justiției, și acest lucru nu poate să fie de bun augur”.

Klaus Iohannis nu a comentat varianta restructurării guvernamentale, a spus doar că revocarea sau demisia unui ministru este decizia premierului sau a ministrului în cauză.

„Revocarea unui ministru sau demisia unui ministru, în definitiv, este constituțional la decizia Prim-ministrului sau, în cazul demisiei, a fiecăruia în parte, sigur. Dar nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările întregii remanieri guvernamentale și, de aceea, voi face câteva clarificări la începutul săptămânii viitoare, în legătură cu această remaniere.

Încă o dată, prima impresie este că se vrea reluarea atacului pesedist asupra justiției”, a mai declarat preşedintele, completând că nu a vorbit cu încă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader:

„Nici nu am discutat, nici nu intenționez să discut.”

______

Klaus Iohannis, declaraţii:

Mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere.

Prima impresie este că se face pt ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce este inadmisibil.

Voi comunica mai multe la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicaţie.

Am vorbit cu doamna prim ministru.

I-am comunicat că va primi un răspuns la începtul săptămânii viitoare.

În condiţiile în care am convocat referendum pe justiţie, PSD pregăteşte o remaniere care întăreşte acest asalt asupra justiţiei, ceea ce nu este un lucru bun.

Revocarea sau demisia unui ministru este decizia primului ministru sau a ministrului în cauză.

Dar nu pot să semnez nişte acte fără a evalua urmările întregii remanieri.

Voi face câteva clarificări la începutul săptămâni viitoare.

Premerul Viorica Dăncilă a transmis, miercuri seară, președintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.