Klaus Johannis: Acuzaţiile ce implică numele preşedintelui sunt de o gravitate extraordinară

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Johannis, a declarat joi, la Buzău, că acuzaţiile aduse miercuri seară preşedintelui Traian Băsescu cu privire la scandalul de şantaj în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, sunt de o gravitate extraordinară, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 12:24
Klaus Johannis: Acuzaţiile ce implică numele preşedintelui sunt de o gravitate extraordinară

„Acuzaţiile care implică numele lui Traian Băsescu sunt de-a dreptul stupefiante. Personal, sunt de părere că aceste acuzaţii sunt de o gravitate extraordinară, sunt acuzaţii care merg în zona siguranţei statului”, a spus Johannis, înaintea unei reuniuni regionale a PNL.

El consideră că este obligatoriu ca instituţiile abilitate să cerceteze de urgenţă dacă acuzaţiile sunt sau nu adevărate. „Aceste lucruri nu sunt simple afirmaţii electorale, ci sunt chestiuni de interes de stat şi opinia publică are dreptul să afle ce este acolo. De aceea, instituţiile statului sunt obligate să trateze această chestiune cu maximă urgenţă, cu maximă seriozitate”, a precizat Johannis.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că nu a avut o discuţie cu fratele său, Mircea Băsescu, cu privire la sprijinirea lui Anghel Sandu în ce priveşte procesele acestuia. „Aş vrea să vă precizez că niciodată nu am avut cu fratele meu, Mircea Băsescu, vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care le avea”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a făcut apel la orice poliţist, procuror şi judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu să facă public dacă a existat vreo intervenţie a sa „pe această scară a justiţiei şi a deciziei justiţiei”. „Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea (n.r. lui Anghel Sandu). Din câte ştiu dl Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată, pe de-o parte, că nu a existat o intervenţie, dar dacă ea ar fi putut exista eu fac un apel la poliţişti, judecători, procurori care s-au ocupat de acest caz în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine sau din partea mea să o spună public, din partea, nu intermediar. Vă garantez că nu a existat o astfel de intervenţie”, a spus preşedintele Băsescu.

Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a formulat o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare în legătură cu dosarul în care el este acuzat de şantaj.

Avocatul acestuia, Pavel Abraham, a depus pe 13 iunie noi probe la dosar, audio şi video, care l-ar incrimina pe Mircea Băsescu, acesta fiind acuzat de familia interlopului că ar fi primit sute de mii de euro ca să intervină pentru eliberarea din arest a lui Bercea Mondial.

Fiica şi ginerele lui Bercea Mondial sunt cercetaţi de procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa după ce, la sfârşitul lunii mai, au fost prinşi în flagrant în timp ce-l şantajau pe Mircea Băsescu, ameninţându-l cu darea în vileag a unor pretinse fapte de corupţie dacă nu le va da suma de 280.000 de euro.