Klemm, la deschiderea anului universitar de la Drept: Progresul făcut de sistemul de justiţie românesc este în pericol

Publicat: Luni, 01 Octombrie 2018 14:00 // Actualizat: Luni, 01 Octombrie 2018 14:00 // Sursa: romaniatv.net

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut luni un discurs, la ceremonia de deschidere a anului universitar la Facultatea de Drept, în care a vorbit studenţilor despre importanţa studiului şi a integrităţii şi în care a punctat faptul că progresul făcut de sistemul juridic din România este în pericol, deoarece recentele schimbările ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000, scrie news.ro.

"Nu este nimic mai înălţător decât să fii parte din începutul unui an academic, să vezi un grup de femei şi bărbaţi tineri care se îmbarcă într-o călătorie academică", şi-a început el discursul.

Klemm le-a vorbit studenţilor despre tradiţia Dreptului şi sacrificiul pe care îl presupune o carieră în Justiţie, în care rezultatele nu sunt garantate.

„Sistemul juridic din România, construit cu mare efort, timp de două decenii, de avocaţii de dinaintea voastră, ar putea fi demontat în mai puţin de un an. Mă adresez mai ales acelora dintre voi care vor să devină magistraţi", a afirmat el.

Hans Klemm a amintit de protestul magistraţilor de anul trecut privind propunerile de modificărare a legilor justiţiei şi a subliniat: „Magistraţii sunt vizaţi de politicieni şi presă pentru părerile exprimate".

„Aceste schimbări cumulate ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000, când justiţia din România era afectată de corupţie şi influenţa politică. Progresul făcut de sistemul de justiţie românesc este ameninţat, de asemenea, de amendamentele aduse Codului penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară", a mai declarat el.

Despre Parlamentul României, el a spus că „s-a închis şi a ignorat a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al GRECO (Group of States Against Corruption)".

Cât priveşte justiţia din ţara noastră, există speranţe, a mai spus Klemm. „Sistemul va fi decis de o nouă generaţie de legislatori, iar unii dintre aceştia se află aici azi. Întrebarea este: veţi avea pornirea şi curajul să îmbunătăţiţi sistemul juridic al ţării voastre? Acest lucru nu va putea fi făcut fără să vă coste personal. Va fi mereu mai uşor să vă supuneţi celor de la putere decât să acţionaţi cu integritate şi curaj".

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ambasadorul SUA Hans Klemm justiţie justiţie România sistemul juridic Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 16:41
Răspunde | Votează email 0 email
S-o ros...
Fostului ministrul justiţiei Monica Macovei şi fostul său consilier jurnalistul Dan Tapalagă sunt acuzaţi că au pătruns în arhiva SIPA, în ianuarie 2005, de unde au luat registrul intrări-ieşiri. Au stat şase ore printre dosarele secrete şi nu au au avut certificate ORNISS pentru acces în arhivă, deşi datele erau clasificate. Informaţiile apar într-o notă scrisă de un ofiţer SIPA şi a fost prezentată de EvZ.
Potrivit sursei citate, registrul de intrări-ieşiri a fost returnat la arhivele SIPA după trei luni, în aprilie 2005, când Macovei l-a numit în funcţia de şef al seviciului pe procurorul Doru Dobocan.
Potrivit notei, pe de 7-9 ianuarie 2005, la ora 20.00, Macovei şi Tăpălagă s-au prezentat la sediul Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a verifica intrările şi ieşirile documentelor din arhiva secretă a SIPA în ultimul trimestru din 2003 şi primul trimestru din 2004. Au fost prezenţi şeful de atunci al SIPA, Marius Stoian, şi doi ofiţeri care aveau în răspundere arhiva, arată sursa citată.
Ministrului şi consilierul său li s-au cerut certificatele ORNISS de acces la date clasificate, însă Macovei ar fi răspuns că nu are nevoie de aşa ceva, iar Tăpălagă nu ar fi dat niciun răspuns. Cei doi au stat în arhivă până la ora 02.00, iar la plecare au luat registrul intrări-ieşiri documente secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate şi conţinutul foarte succint.
Ce spune Dan Tapalagă, despre intrarea sa în arhiva SIPA
„Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informația că se încearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe șeful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister, și am plecat cu to
01 oct 16:20
Răspunde | Votează email 0 email
Klem
UN marlan.
We could say the same thing about the Supreme Court pick, Brett Kavanaugh.
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H