Ministrul ucrainean de Externe: Lucrăm la o soluţie în cazul restricţiilor de intrare pentru mai mulţi români

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, i-a transmis omologului Bogdan Aurescu că autorităţile de la Kiev lucrează la o soluţie în ceea ce priveşte restricţiile de intrare în Ucraina pentru un număr de cetăţeni români, ultima restricţie fiind aplicată lui Mircea Druc, în 8 mai.  

13 mai 2015, 20:28
Ministrul ucrainean de Externe: Lucrăm la o soluţie în cazul restricţiilor de intrare pentru mai mulţi români

Cei doi oficiali s-au întâlnit, miercuri, în Antalya (Turcia) în marja reuniunii Comisiei NATO-Ucraina.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul de Externe,‎ Bogdan Aurescu, a abordat în discuţia cu Pavlo Klimkin aspecte de actualitate aflate pe agenda bilaterală, printre care situaţia restricţiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetăţeni români (tema discutată repetat, la iniţiativa părţii române, cu ocazia vizitei ministrului ucrainean la Bucureşti, dar şi ulterior), inclusiv, cel mai recent, situaţia lui Mircea Druc.

Citeşte şi: Mai mulţi militari români luptă voluntar împotriva teroriştilor ISIS FOTO

În 9 mai, lui Mircea Druc, fost premier al R. Moldova, care deţine şi cetăţenia română, i s-a interzis să intre în Ucraina.

Şeful diplomaţiei a reiterat faptul ca o soluţie trebuie găsită pentru aceasta situaţie, care nu corespunde cu stadiul actual al relaţiilor bilaterale, mai ales în contextul sprijinului ferm şi sincer al României pentru integritatea teritorială a Ucrainei, respectiv pentru soluţionarea crizei din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe l-a reasigurat pe omologul român că autorităţile ucrainene lucrează la o soluţie.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre implementarea Acordului privind Micul Trafic la Frontieră, care va intra în vigoare joi.

La reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, principalele subiecte abordate au fost examinarea agendei comune de cooperare consolidată NATO-Ucraina, situaţia de securitate din estul Ucrainei, implementarea Acordurilor de la Minsk şi perspectivele pentru o soluţionare pe termen lung a conflictului.

În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu graniţele recunoscute la nivel internaţional, reafirmând sprijinul politic şi operaţional pentru Ucraina.

El a trecut în revistă sprijinul practic oferit Ucrainei de către România, atât în ceea ce priveşte asistenţa medicală oferită militarilor ucraineni răniţi în conflict, cât şi prin demersurile ţării noastre, în calitate de naţiune-lider pentru Fondul NATO de sprijin privind apărarea cibernetică.

De asemenea, Aurescu a menţionat disponibilitatea de sprijin şi de asistenţă din partea ţării noastre pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul anual de cooperare NATO-Ucraina pentru anul 2015.

Bogdan Aurescu a evidenţiat şi necesitatea continuării progreselor în domeniile reformei sectorului de apărare şi securitate şi statului de drept, dar şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Cu prilejul reuniunii, a fost adoptată o Declaraţie Comună a miniştrilor de externe, care reiterează sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, condamnă acţiunile agresive ale Rusiei şi încălcarea de către aceasta a dreptului internaţional şi a obligaţiilor asumate.

Citeşte şi: Cetăţean român EXPULZAT din Republica Moldova. Ambasada României la Chişinău cere clarificări

Totodată, Declaraţia reflectă îngrijorarea comună cu privire la acţiunile de consolidare a prezenţei militare a Rusiei în Marea Neagră şi la efectul destabilizator al acestora.