Kovesi, despre DNA: E trist ca într-o ţară democratică o instituţie de forţă să se bucure de o asemenea popularitate

Laura Codruța Kovesi, şefa DNA, a declarat că este trist faptul ca într-o țară democratică o instituție de forță să se bucure de o asemenea popularitate în rândul cetățenilor, cu trimitere la cota mare de încredere pe care o are DNA în sondajele de opinie - peste 60%.

26 apr. 2016, 14:12
Kovesi, despre DNA: E trist ca într-o ţară democratică o instituţie de forţă să se bucure de o asemenea popularitate

Direcția Națională Anticorupție a primit din partea Alianței pentru o Românie Curată premiul pentru cea mai activă instituție în anul 2015 în favoarea bunei guvernări. Premiul a constat într-o minge de baschet, care i-a fost înmânată procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de către Alina Mungiu Pippidi.

„Este trist că într-o țară democratică o instituție de forță să se bucure de o asemenea popularitate, dar cred că acest lucru ne arată o dorință foarte mare a cetățenilor de a rezolva această problemă a corupției. Acum 10 ani, corupția era un fenomen sistemic în România. Nu putem spune că acum nu este o problemă gravă sau nu putem spune că este o problemă care nu s-a rezolvat. Putem însă spune că avem instituții care luptă eficient în combaterea acestui fenomen și rezultatele din ultimii ani dovedesc acest lucru. DNA nu este un om, DNA este o instituție formată din oameni tineri, oameni curajoși, activi, care doresc să facă ceva și să schimbe lucrurile în România”, a declarat Laura Codruța Kovesi, potrivit Agerpres.

Un sondaj IRES, realizat în perioada 9-10 martie, arată că 63% dintre români au multă și foarte multă încredere în Direcția Națională Anticorupție (DNA), în timp ce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se bucură de încrederea a 55% dintre cetățeni.

Citeşte şi: SONDAJ IRES. Peste 60% dintre români au încredere în DNA. Laura Codruţa Kovesi, sub cota instituţiei

Ea a adăugat că acest premiu îi onorează pe toți procurorii DNA, adăugând că cel mai important aliat în lupta împotriva corupției a fost sprijinul venit de la cetățeni.

„Acest premiu ne onorează foarte mult, atât pe mine cât și pe colegii mei. Nu ne-am așteptat ca acest premiu să fie atât de ‘greu’. Cel mai important lucru pentru noi și cel mai important aliat pe care l-am avut în ultimii doi ani nu a fost nici legea, nu au fost nici rezultatele obținute, ci a fost în primul rând sprijinul pe care l-am primit din partea cetățenilor și a societății civile. DNA a trecut prin momente destul de grele, mai ales atunci când s-a încercat prin diverse proiecte legislative modificarea cadrului instituțional, modificarea instrumentelor investigative pe care le avem, atunci când s-a încercat limitarea competențelor noastre și în general limitarea competențelor justiției în a lupta eficient cu corupția. Ați amintit de ‘Marțea Neagră’, mai sunt și alte momente care pot fi amintite, chiar și în cursul anului 2015 și de fiecare dată intervenția promptă a cetățenilor și a societății civile ne-a ajutat foarte mult”, a declarat Kovesi.

Șefa DNA a mai spus că este emoționată pentru faptul că a primit ca premiu o minge de baschet, deoarece în tinerețe a practicat acest sport.

„Pot să vă spun că cele mai emoționante momente ca jucător de baschet au fost atunci când se cânta imnul țării. Sunt foarte rare momentele când se cântă imnul țării pentru tine și pot să consider că astăzi s-a cântat imnul țării pentru DNA”, a afirmat Kovesi.