Kovesi, despre dosarul Petrom Service: Cercetările se extind la toate firmele implicate în acest caz

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că cercetările în cazul privind fraudarea Petromservice vor fi extinse cu privire la toate societăţile şi persoanele fizice care au primit bani de la firmele suspectate a fi implicate în spălarea de bani.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 11:19
Kovesi, despre dosarul Petrom Service: Cercetările se extind la toate firmele implicate în acest caz

Întrebată dacă cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind devalizarea Petromservice se vor extinde şi asupra Realitatea Media, procurorul general a precizat că poate spune doar că în acest dosar cercetările se vor extinde cu privire la toate firmele şi toate persoanele fizice care au primit bani de la societăţile suspectate că au comis infracţiuni de spălare de bani, potrivit Mediafax.

În motivarea deciziei de arestare a lui Vîntu şi a altor nouă persoane, judecătorul Tribunalului Bucureşti a notat faptul că suma de 14,2 milioane de euro a ajuns în contul Realitatea Media prin trei operaţiuni, în 2007, 2008 şi 2009, când de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore.

Întrebat despre sechestrul asiguratoriu, procurorul general Kovesi a declarat că în această cauză s-au dispus măsuri de indisponibilizare de imobile, între care terenuri, un bloc, hoteluri, spaţii comerciale, precum şi de bunuri mobile şi conturi bancare.

Totodată, Codruţa Kovesi a afirmat că, în prezent, sunt derulate proceduri de identificare şi a altor bunuri, iar dacă anchetatorii vor mai găsi pe numele persoanelor cercetate şi a firmelor implicate în infracţiuni de spălare de bani, acestea vor fi indisponibilizate.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile – aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare – pentru recuperarea prejudiciului.

Măsura de indisponibilizare de bunuri dispusă de autorităţile judiciare în acest dosar este fără precedent, susţin surse judiciare.

În dosarul privind fraudarea petromservice, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Şupeală, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu, ei fiind acuzaţi de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare de bani.

Sorin Ovidiu Vîntu îi consideră pe judecători indezirabili şi încearcă să scape de ei, iar în unele cazuri îi şi reuşeşte, arată judecătorul Mitu Stegaru în motivarea deciziei prin care l-a arestat preventiv pe omul de afaceri, respingând astfel cererea de recuzare a avocaţilor acestuia.