Kovesi: Dezincriminarea abuzului în serviciu, o limitare a competenţei procurorilor şi o încetare a luptei anticorupţie

Incriminarea abuzului în serviciu este esenţială pentru activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, peste 40% dintre dosare vizând această infracţiune, iar prejudiciul estimat doar anul trecut ajunge la 620 miloane de euro, atrage atenţia procurorul-şef al DNA. Într-un interviu acordat agenţiei News.ro, Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre posibilitatea ca CCR să decidă dezincriminarea abuzului în serviciu, fapt care ar însemna nu doar o limitare a competenţei procurorilor, ci o încetare a luptei anticorupţie în România.

10 iun. 2016, 19:05
Kovesi: Dezincriminarea abuzului în serviciu, o limitare a competenţei procurorilor şi o încetare a luptei anticorupţie

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că cele mai multe fapte de abuz în serviciu sunt în administraţia locală.

Sunt peste 100 de primari şi viceprimari trimişi în judecată doar anul trecut, peste o treime din preşedinţii de Consilii Judeţene, în sănătate, vedem contractele în sănătate, cel puţin în ultima perioadă, doar din invetigaţiile DNA, în ce modalitate au fost ele încheiate. Avem abuzul în serviciu în ceea ce priveşte contractele pentru infrastructură şi avem dosare în care, pentru modul în care s-au făcut anumite construcţii de drumuri, persoanele sunt suspectate că au săvârşit această infracţiune de abuz în serviciu. Iată că regăsim această infracţiune în majoritatea domeniilor în care se foloseşte banul public. De ce? Pentru că, până la urmă, abuzul în serviciu este, de fapt, o mită mascată. Funcţionarul corupt şi-a diversificat puţin activitatea, nu mai primeşte mită în mod direct, pentru că există riscul de a fi prins, atunci, orice folose pe care vrea să îl obţină, orice ban în plus pe care vrea să îl obţină în mod ilegal, o face prin încheierea de contracte, prin anumite favoruri pe care le face anumitor oameni de afaceri atunci când aceştia participă la licitaţii sau doresc să primească bani din banul public„, a declarat Kovesi pentru news.ro.

În cazul în care se va ajunge la dezincriminarea abuzului în serviciu, şefa DNA spune că va interpreta acest lucru ca pe o limitare a competenţei procurorilor. „Dar nu va fi doar o limitare a competenţei procurorilor, va fi o încetare a luptei anticorupţie în România, pentru că aceste fapte nu vor mai putea fi investigate şi acest lucru, repet, nu ne afectează pe noi, ca procurori, afectează întreaga societate. Practic, va fi un semnal pe care statul român îl dă: «Gata, am luptat destul cu corupţia, nu mai trebuie să luptăm cu corupţia, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte»„, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

CITEŞTE ŞI: Kovesi: Dezincriminarea abuzului în serviciu ar anula recuperarea prejudiciilor – 620 de milioane de euro, în 2015