Kovesi: Nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească din care să rezulte că Antena 3 va fi executată

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească în dosarul ICA din care să rezulte că Antena 3 va fi executată.

11 aug. 2014, 08:46
Kovesi: Nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească din care să rezulte că Antena 3 va fi executată

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, vineri, 8 august, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA. Totodată, instanţa a hotărât să-i confişte mai multe terenuri şi clădiri, între care şi sediul televiziunii Antena 3.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat la Adevarul Live care este povestea dosarului ICA şi cât adevăr este în afirmaţiile celor de la Antena 3 cum că se vrea închiderea postului. „Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Deci nu există nicio dispoziţie în hotărârea judecătorească în dosar din care să rezulte că Antena 3 va fi executată. De asemenea, niciun jurnalist, niciun ziarist, niciun formator de opinie care participă la Antena 3 nu a fost implicat în dosar, nu s-a dispus executarea bunurilor sale. Categoric pot să vă spun că această hotărâre de condamnare prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei nu o garantează nici premierul, nici alţi miniştri din ţara asta. Libertatea presei este garantată de Constituţie şi de lege„, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a mai precizat că, odată cu condamnarea lui Dan Voculescu, este pentru prima dată când se vede într-o minută emisă de un complet de judecată modul în care se va realiza executarea. „Vorbim de două chestiuni diferite. Prima care se referă la bunuri care au fost indisponibilizate în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii. Este vorba de sechestre care au fost puse pe anumite imobile, pe conturi bancare şi pe care instanţa a dispus ca acestea să fie confiscate şi să treacă în proprietatea statului, libere de orice sarcini.

Dacă ne referim la imobile (clădiri şi terenuri), acestea vor fi trecute în proprietatea statului, indiferent dacă aceste bunuri sunt gajate sau sunt ipotecate în favoarea unor alţi creditori. Acest lucru se va realiza de către Ministerul de Finanţe, care va executa această hotărâre, la fel cum se execută orice hotărâre judecătoarească. Toate imobilele vor trece în proprietatea statului. Dacă sunt contracte de închiriere şi ele nu expiră până la momentul la care se va face executarea silită, contractul de închiriere poate fi prelungit de către stat sau poate să nu fie prelungit.

O a doua categorie de bunuri faţă de care s-a dispus confiscarea, vizează bunuri identificate şi faţă de care s-a luat măsura sechestrului asigurator în ziua condamnării. Prin minută, judecătorii au stabilit că şi asupra anumitor imobile care aparţineau unei societăţi comerciale implicate în dosar şi care erau rezultatul unei infracţiuni s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii„, a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a criticat lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la atacurile făcute la adresa procurorilor şi judecătorilor din dosarul ICA. „CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje mediatice la adresa procurorilor şi a judecătorilor cu ocazia acestui dosar în care CSM pur şi simplu nu a intervenit. CNA nu a intervenit„, a spus aceasta.

Citeşte şi: DAN VOICULESCU: Traian Băsescu nu vrea să plece până nu mă vede CONDAMNAT