DOSARUL MICROSOFT. Kovesi: Nu s-a început urmărirea penală împotriva lui VASILE BLAGA

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că denunţurile făcute până acum de către fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, nu au dus la punerea sub urmărire penală a copreşedintelui PNL, Vasile Blaga. Şefa DNA a arătat că dosarele instrumentate de către procurorii din subordinea ei nu au la bază doar denunţuri.

10 mart. 2015, 13:00
DOSARUL MICROSOFT. Kovesi: Nu s-a început urmărirea penală împotriva lui VASILE BLAGA

Întrebată dacă Vasile Blaga are vreo calitate într-un dosar sau a fost audiat de către DNA, ca urmare a informaţiilor din presă legate de denunţurile depuse împotriva liderului liberal, Codruţa Kovesi a răspuns: „Nu este începută urmărirea penală faţă de persoana despre care m-aţi întrebat”.

Procurorul-şef al DNA a precizat şi faptul că insturmentarea dosarelor nu se poate face doar pe baza unor denunţuri.

Nu există nici un dosar la DNA care să-şi fundamenteze acuzarea doar pe un denunţ. Atât în dosarele cu condamnări definitive, cât şi în cele trimise la instanţă – orice jurnalist poate verifica – pe lângă denunţuri, întodeauna se regăsesc şi alte probe: declaraţii de martori, uneori interceptări ale comunicaţiilor, expertiz etc. Niciodată un procuror din DNA nu-şi va întemeia acuzarea pe un simplu denunţ. Acesta trebuie coroborat cu alte declaraţii”, a spus Kovesi.

Aceasta a respins şi acuzaţiile potrivit cărora procurorii ar fi cei care dau presei date din dosarele în curs de instrumentare. Kövesi susţine că scurgerile de informaţii provin din altă parte şi nu fac decât să afecteze mersul anchetei.

„Foarte multe informaţii care apar în spaţiul public crează uneori discuţii care ne împiedică  şi ne încurcă în activitatea noastră. Sunt dosare în care s-au dat copii avocaţilor şi persoanelor participante la proces, uneori câte 15-20 de copii. Este foarte greu să faci anchetă când persoanele care apar în dosar ştiu că urmează să fie chemate să dea declaraţii„, a încheiat procurorul-şef al DNA.