Kovesi: Peste 100 de magistraţi, trimişi în judecată în cinci ani

Peste 100 de judecători și procurori au fost trimiși în judecată în ultimii cinci ani pentru fapte de corupție și mai mult de 60 dintre ei au fost deja condamnați, în ultima perioadă înregistrându-se o scădere a cazurilor de acest gen în rândurile magistraților, a declarat, miercuri, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Iulian Tudor
25 nov. 2015, 15:23
Kovesi: Peste 100 de magistraţi, trimişi în judecată în cinci ani

Nu aș vrea să comentez un caz particular, pot doar să spun că în ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, au fost investigați, unii dintre ei în stare de arest preventiv, mare parte dintre ei, peste 60, au fost deja condamnați, restul cazurilor sunt în curs de soluționare. Este foarte dificil de explicat, din moment ce în fiecare an pentru DNA combaterea corupției în sistemul judiciar a constituit o prioritate, de ce totuși se comit aceste fapte. Salariile magistraților au fost majorate în ultimii ani, măsuri de prevenire a unor fapte de corupție au fost dispuse de către CSM și, cu toate acestea, există totuși magistrați, într-un număr destul de mic în ultima perioadă de timp, care continuă să comită fapte de corupție„, a declarat Kovesi, la Digi 24.

În opinia sa, un rol important în prevenirea cazurilor de corupție în rândul judecătorilor și procurorilor revine Consiliului Superior al Magistraturii, dar și șefilor de instanțe și Parchete.

Cred că aici este important un efort colectiv al magistraților. De foarte multe ori am observat că persoanele pe care noi le-am investigat pentru fapte de corupție au fost anterior verificate de Inspecția Judiciară a CSM. Probabil, dacă aceste controale ar fi mai dese, dacă și (…) cei care au atribuții de conducere ar fi mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în fiecare unitate de Parchet sau la fiecare instanță, probabil că fapte de acest gen ar putea fi evitate„, a precizat Kovesi.

În privința dosarelor instrumentate de magistrați care s-au dovedit a fi corupți, șefa DNA a explicat că există posibilități de atacare a soluțiilor incorecte.

Noi, (…) atunci când investigăm astfel de fapte, încercăm să descoperim toate faptele de corupție care s-au comis cu privire la anumite dosare sau la anumite soluții. De foarte multe ori reușim să dovedim luarea unei sume de bani doar pentru pronunțarea unei anumite soluții, celelalte soluții cu siguranță pot fi verificate de către Inspecția Judiciară dacă nu sunt definitive, dar dificultatea apare când vorbim de soluții care sunt deja definitive. Multe dintre sentințe poate sunt chiar și executate, există căi extraordinare de atac ce pot fi folosite atunci când procurorul sau judecătorul implicat în soluționarea unui dosar a comis o faptă de corupție, iar persoanele care au interes în cauză pot să facă acest lucru„, a spus Kovesi.

În ceea ce privește pedepsele aplicate magistraților corupți, șefa DNA a apreciat că nu este nevoie de o creștere a cuantumului celor deja existente, ci de aplicarea lor cu mai multă severitate, în condițiile în care peste 60% din pedepsele date în cazurile de corupție sunt cu suspendare.

Pedepsele prevăzute în noul Cod penal și modalitatea de calcul a pedepselor, mai ales atunci când vorbim de mai multe infracțiuni de corupție, sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele anterioare. (…) Dar nu știu dacă înăsprirea pedepselor poate duce automat la eradicarea fenomenului corupției. Mai mult decât atât, pedepsele prevăzute în lege este important să vedem și cum se aplică. De foarte multe ori au existat situații în care s-au aplicat pedepse îndreptate spre minim sau pedepse care s-au dispus cu suspendarea executării. Peste 60% din pedepsele date în cazurile de corupție sunt cu suspendarea executării. (…) Ce este totuși important, și am observat o schimbare la instanțele de judecată, cel puțin în ultimii doi ani, că severitatea pedepselor a început să crească, mai ales în acele dosare care au un impact în societate. Sunt foarte mulți magistrați, procurori și judecători, care au fost condamnați la pedepse cu executare. Deci nu cred că mărirea cuantumului pedepselor ar fi de ajutor, dar noua orientare a instanțelor, de a aplica pedepse mai severe, cred că este un element important, care va duce la reducerea faptelor de corupție„, a spus Laura Codruța Kovesi.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să plantezi lângă roșii ca să aibă un gust deosebit. Planta care te va ajuta să obții o recoltă specială
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mihai Leu, primele cuvinte de pe patul de spital. Ce spune despre starea lui de sănătate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare