Kovesi: „Tentativele repetate de a schimba legislația pun presiune asupra sistemului judiciar”

Lupta României împotriva corupției s-ar putea confrunta cu probleme atunci când Parlamentul și Curtea Constituțională vor vota, în această lună, modificări la legi folosite în cazuri de corupție, a declarat, pentru Reuters, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Iulian Tudor
12 mai 2016, 16:27
Kovesi:

Sistemul legal din România este sub monitorizare specială și Comisia Europeană a elogiat eforturile magistraților. Direcția Națională Anticorupție a investigat parlamentari, miniștri, primari, magistrați și oameni de afaceri în ultimii ani, acțiuni care au scos la lumină corupția larg răspândită, notează, joi, agenția Reuters, citată de Agerpres.

Bruxellesul a notat însă că Parlamentul României are un bilanț inegal de aprobare a cererilor procurorilor de a-i investiga sau reține pe aleși. De asemenea, a încercat și în trecut să adopte legislație pentru a limita atribuțiile magistraților, scrie Reuters.

În mai, Camera Deputaților ar urma să se pronunțe asupra unui proiect legislativ care le-ar interzice procurorilor să confiște documente, telefoane sau computere ale avocaților. O astfel de modificare i-ar proteja pe oricare dintre clienții acestora care ar putea fi investigați.

Separat, Curtea Constituțională se reunește, la 24 mai, pentru a discuta dezincriminarea abuzului în serviciu, o acuzație comună în investigațiile DNA.

Suntem în mod clar preocupați de cele două decizii„, a declarat procurorul șef al DNA, într-un interviu pentru Reuters.

Aceste tentative repetate de a schimba legislația pun presiune asupra sistemului judiciar. Aceste inițiative apar adesea în mod neașteptat, fără a fi dezbătute, fără a spune opiniei publice„, a adăugat ea.

Dacă Curtea Constituțională înlătură abuzul în serviciu din categoria infracțiunilor, o treime din cazurile DNA trimise în judecată în 2015 se vor solda automat cu achitări, a spus Kovesi. În acest an, DNA investighează peste 860 de cazuri de fraudă în achiziții publice, comise în special prin abuz în serviciu.

Dezincriminarea infracțiunii ar face ca pentru România să fie imposibil să recupereze prejudicii de sute de milioane de euro.

Cetățenii români vor fi în primul rând afectați de acest lucru, pentru că toate aceste prejudicii nu se vor mai recupera și un astfel de comportament infracțional nu va mai fi investigat„, a spus Kovesi.

Tentativele de a slăbi puterile magistraților nu au făcut decât să sporească pe măsură ce numărul investigațiilor de corupție a crescut. „În ultimii doi ani, am fost martorii unui atac real asupra întregului sistem de justiție, nu numai asupra procurorilor anticorupție”, a spus Kovesi.

Aceste inițiative… s-au înmulțit în special în ceea ce privește combaterea corupției, din cauza investigațiilor DNA, dar și din cauza verdictelor date de judecători în aceste cazuri„, a mai afirmat Kovesi.

Unele inițiative legislative dezbătute în prezent în parlament au și scopul de a limita atribuțiile Agenției Naționale de Integritate, înființată pentru a monitoriza averea și conflictele de interese în cazul oficialilor aleși.

Investigațiile DNA au scos la iveală conflicte de interese, abuz de putere, fraudă și încredințarea de contracte cu statul în schimbul mitei. DNA a trimis 1.250 de persoane în judecată sub acuzația de corupție anul trecut, cel mai mare număr de până acum, și are o rată de condamnări de 92%, notează Reuters.

Dar numai combaterea corupției nu poate eradica de una singură fenomenul, a apreciat Kovesi, solicitând măsuri mai bune de prevenire.

„Când corupția apare într-o instituție publică, este important să identificăm după aceea vulnerabilitățile și să modificăm procedurile. Arestarea și investigarea a 100 de medici nu va duce, de una singură, la eliminarea infecțiilor din spitale”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania