Tulpina Kraken ar putea face ravagii în România, în perioada următoare: „Virusul infectează după ‘oferta’ care i se face. Dacă ‘oferta’ este mică, şi numărul infecţiilor este mic”

Tulpina Kraken ar putea face ravagii în România, în perioada următoare, dacă românii nu vor respecta minime măsuri de protecţie şi dacă nu se vor vaccina, atrage atenţia reputatul epidemiolog Emilian Popovici. Medicul are, însă, un mesaj încurajator: „Este puţin probabil să ne confruntăm din nou cu situaţii dramatice"

27 ian. 2023, 17:10
Tulpina Kraken ar putea face ravagii în România, în perioada următoare: „Virusul infectează după ‘oferta’ care i se face. Dacă ‘oferta’ este mică, şi numărul infecţiilor este mic”

Kraken în România. Epidemiologii români avertizează că pandemia este departe de a se fi încheiat, şi asta deoarece noua variantă de Omicron – Kraken este destul de agresivă. În ultimele luni, la noi în ţară între 20 și 50 de oameni infectaţi cu coronavirus şi-au pierdut viaţa.

Tulpina Kraken ar putea face ravagii în România, în perioada următoare

Reputatul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății de Epidemiologie din România, atrage atenţia asupra faptului că virusul SARS-CoV-2 „infectează în funcţie de ofertă„. Adică vor fi afectaţi cu precădere cei care nu respectă măsuri minime de protecţie sau care nu sunt vaccinaţi.

Medicul a avertizat că și în 2023 „este aproape sigur că evoluţia SARS-CoV-2 va continua. Cel puţin dacă nu se întâmplă vreo modificare în comportamentul virusului de până acum”. România s-ar putea confrunta cu un nou val pandemic provocat de noua subvariantă a Omicron, Kraken, în următoarele două luni.

Varianta Kraken este foarte transmisibilă, dar la persoanele vaccinate sau cele care au trecut deja prin boală riscul de infectare este semnificativ mai mic.

Deocamdată, Kraken nu și-a manifestat niște caracteristici de atenţionare decât pe partea de transmisibilitate – pentru că este foarte transmisibilă. Varianta XBB.1.5 se remarcă prin faptul că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă și o parte din imunitatea post-vaccinală, deci la acei oameni care au trecut anterior prin infecţie sau care au fost vaccinaţi anti-COVID”, explică reputatul medic într-un interviu pentru Viaţa Medicală.

Subvarianta Kraken ar putea deveni dominantă în următoarele două luni

Subvarianta Kraken ar urma să devină dominantă în următoarele două luni, atrage atenţia dr Emilian Popovici.

În acest context, este bine să ţinem cont de anumiţi factori. Virusul infectează după ‘oferta’ care i se face. În momentul în care ‘oferta’ este mai mică – prin măsurile luate, prin populaţie vaccinată –, numărul infecţiilor este mai mic. În privinţa gravităţii bolii nu s-au semnalat niște lucruri deosebite. În Statele Unite, unde ea evoluază de ceva vreme, nu au crescut spitalizările, chiar dacă numărul de infecţii din cauza transmisibilităţii mari a crescut.

Citeste si Alertă în România! Cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, Kraken, a ajuns şi în ţara noastră. Care este simptomatologia

Este puţin probabil să ne confruntăm din nou cu situaţii dramatice, cum a fost în valul generat de varianta Delta. Toată imunitatea post-infecţioasă și post-vaccinală, chiar dacă este evitată parţial de anumite variante sau subvariante noi, nu poate fi evitată total. Să nu uităm, însă, că dintr-o zonă din Asia sau Africa, unde măsurile menite să combată pandemia lipsesc total, ar putea să apară din nou o variantă modificată a virusului SARS-CoV-2”, atrage atenţia epidemiologul.

Potrivit ultimului bilanț coronavirus transmis de Ministerul Sănătății, în intervalul 16 – 22 ianuarie 2023 au fost înregistrate 2.968 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19).

Ultimele date ale epidemiei de coronavirus arată că numărul românilor care mor din cauza infectării cu coronavirus se menține constant în ultima lună și jumătate: 30-40 de morți, în medie, în fiecare săptămână. În intervalul 16.01.2023 (10:00) – 22.01.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 38 decese (22 bărbați și 16 femei). Mai puțin de un sfert dintre pacienți erau vaccinați – 14, potrivit datelor transmise de MS.

Citeste si Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre evoluția pandemiei în 2023: ”Puținele certitudini pe care le avem nu sunt încurajatoare”

Dintre cele 38 de decese din ultima săptămână, au fost înregistrate 1 la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități.