Kremlinul cere „forțarea” lui Zelenski să facă „pace”. Aliații europeni strâng rândurile în jurul președintelui Ucrainei, dar nu renunță la sprijinul SUA

Kremlinul l-a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a fi produs o altercație „fără precedent” cu omologul său american Donald Trump, acuzând Ucraina că „nu dorește pacea”.
Filip Stan
03 mart. 2025, 12:18
Kremlinul cere „forțarea” lui Zelenski să facă „pace”. Aliații europeni strâng rândurile în jurul președintelui Ucrainei, dar nu renunță la sprijinul SUA

„Ce s-a întâmplat, vineri, la Casa Albă a arătat cât de greu va fi să găsim un drum pentru o rezolvare a conflictului din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă, citat de AFP. „Zelenski a arătat o lipsă totală de diplomație”, a adăugat acesta.

Kremlinul a declarat luni că promisiunile făcute de liderii europeni în cadrul summitului de la Londra despre Ucraina, desfășurat duminică, inclusiv creșterea fondurilor alocate Kievului, nu vor contribui la o rezolvare pașnică a conflictului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatele summitului – inclusiv un acord de 2 miliarde de dolari cu Marea Britanie pentru rachete de apărare aeriană – vor permite continuarea ostilităților, adăugând că este esențial ca Volodimir Zelenski să își schimbe poziția și să caute pacea.

Citește și: Anularea alegerilor din România, în atenția șefei Serviciului de Informații al SUA: ”Acești parteneri europeni pun în aplicare politici anti-libertate”

Kremlinul cere „forțarea” lui Zelenski să facă „pace”

„Cineva trebuie să-l forțeze pe Zelenski să își schimbe părerea. El nu vrea pacea. Cineva trebuie să-l forțeze să vrea pacea”, a spus Dmitri Peskov, citat de Le Figaro.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că spre deosebire de Statele Unite, Europa doreşte ca războiul să continue, într-un interviu, publicat duminică de grupul de media militar Krasnaia Zvezda.

El a amintit că preşedintele american Donald Trump spune că poziţia ţării sale, în orice conflict, trebuie să se bazeze pe bunul simţ. Iar în cazul Ucrainei, „bunul simţ al Washingtonului îi spune să stea deoparte”, a adăugat Lavrov.

Europenii, a susţinut Lavrov, nu au putut explica ce drepturi ar avea vorbitorii de rusă, în cadrul planurilor europene de menţinere a păcii și a precizat că Rusiei nu îi place ideea ca europenii să-l susţină pe Zelenski.

El a avertizat că o desfăşurare a trupelor europene de menţinere a păcii în Ucraina, o posibilitate dezbătută de unii dintre aliaţii Kievului, ar însemna pentru Rusia că motivele care au dus la război vor persista.

Parisul și Londra propun o încetare a focului parțială pentru o lună în Ucraina

Pentru moment, Franța și Marea Britanie au avansat inițiativa unei încetări a focului parțială timp de o lună în Ucraina, după cum relatează publicația franceză Le Figaro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că lucrează împreună cu aliații europeni pentru a stabili „poziții comune”, care să încerce să-l convingă pe președintele american Donald Trump să ia în considerare interesele lor față de Rusia scrie Le Figaro.

Președintele ucrainean a declarat la finalul summitului de la Londra, că el și aliații săi vor defini „poziții comune” și care sunt condițiile „non-negociabile” care vor fi prezentate americanilor.

„(Noi) vom stabili pozițiile noastre comune – ce vrem să obținem și ce nu este negociabil. Aceste poziții vor fi prezentate partenerilor noștri americani”, a declarat el pe Telegram, după o întâlnire cu aliații săi la Londra, duminică.”

Prioritatea este de a obține „o pace solidă și durabilă și un acord favorabil privind încheierea războiului”, a subliniat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Îngrijorați de apropierea dintre Washington și Moscova și șocați de atacurile virulente la care Zelenski a fost supus în direct, în fața întregii lumi, la Casa Albă, aliații Kievului au încercat duminică să-și întărească rândurile.

Președintele Ucrainei primește sprijin european, dar SUA trebuie adusă alături

Invitați de prim-ministrul britanic Keir Starmer, cincisprezece lideri europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, și-au reafirmat angajamentul de a sprijini Kievul și de a se reînarma în fața Rusiei.

Liderii europeni, alături de Turcia, secretarul general al NATO, Mark Rutte și premierul canadian Justin Trudeau, au convenit duminică asupra necesității de a păstra SUA alături de ei.

În acest sens, Zelenski s-a declarat din nou dispus să semneze acordul privind mineralele „dacă toate părțile sunt pregătite”.

„Sunt pregătit pentru orice format constructiv în relațiile cu Statele Unite. Cred că avem tot ce ne trebuie”, a subliniat el în fața presei, adăugând totuși că este important „să înțelegem anumite linii roșii” ale Ucrainei.

Kievul cere în mod special garanții de securitate în cazul unui armistițiu, pe care Washingtonul l-a refuzat până acum.

„Europa trebuie să facă marea parte a muncii, dar pentru a apăra pacea pe continentul nostru, și pentru a reuși, acest efort trebuie să fie puternic susținut de SUA”, a subliniat el.

„Reînarmarea Europei”

Insistând și ea asupra „garanțiilor de securitate globale” pentru Ucraina, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va prezenta un plan pentru „reînarmarea Europei” joi, într-un summit special al UE, care va avea loc la Bruxelles.

„Mai multe țări europene vor crește cheltuielile lor pentru apărare”, a asigurat Rutte, salutând o „foarte bună veste”.

„Ucraina este victima agresiunilor rusești și această realitate rămâne neschimbată pentru toți”, a subliniat Scholz, al cărui țară este al doilea mare furnizor de ajutor pentru Kiev de la invazia rusă, după Statele Unite, cu un total de 44 miliarde de euro.

În fața președintelui rus Vladimir Putin, scopul este de a transmite mesajul „că Occidentul nu are intenția de a ceda în fața șantajului și agresiunii sale”, a declarat omologul său polonez Donald Tusk.

„Este foarte important să evităm” ca Occidentul „să se dezbine”, a fost de acord șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, cunoscută pentru legăturile sale apropiate cu Donald Trump, și care a fost și ea invitată la Londra.

Lucrul care contează cel mai mult în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina este aducerea președintelui rus Vladimir Putin la masa negocierilor, orice altceva este doar zgomot, a spus Marco Rubio, șeful departamentului de stat al SUA, într-un interviu acordat duminică postului TV american ABC, citat de Politico.

În cadrul emisiunii „This Week” de pe ABC, Rubio a declarat: „Singurul mod în care se termină războiul este dacă Vladimir Putin vine la masa negocierilor. Iar în acest moment, președintele Trump este singura persoană de pe Pământ care are vreo șansă de a-l aduce la o masă pentru a vedea cu ce ar fi dispus să pună capăt războiului.”

Citește și: Suma uriașă pe care o cheltuie Rusia pentru fiecare zi de război. Bugetul pentru apărare a depășit 40% din cheltuielile totale ale Federației Ruse

 

 

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un român, metodă unică de făcut brânză. Ingredient neașteptat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, abandonat. Lovitura finală pentru fostul candidat. Degeaba a mai sperat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare