Kremlinul recomandă prudenţă în speculaţiile privind utilizarea armelor nucleare: „Oamenii care vorbesc despre escaladarea nucleară se comportă foarte iresponsabil”

După ce președintele Vladimir Putin a decretat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina, Moscova a ieșit din nou la atac.

30 sept. 2022, 17:18
Kremlinul recomandă prudenţă în speculaţiile privind utilizarea armelor nucleare: „Oamenii care vorbesc despre escaladarea nucleară se comportă foarte iresponsabil”

Temerile liderilor europeni cu privire la o posibilă utilizare a armelor nucleare de către Rusia, sunt considerate nejustificate de către Kremlin.

Citește și Popularitatea lui Putin scade în Rusia după anunțul mobilizării. Sondajele arată că această decizie a lovit încrederea rușilor în președintele rus

Moscova a afirmat vineri, că speculaţiile despre cum Kremlinul ar putea folosi armele nucleare în lupta pentru teritoriile anexate de Rusia de la Ucraina doar răspândesc frica.

„Oamenii care vorbesc despre escaladarea nucleară se comportă foarte iresponsabil’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, Kremlinul a declarat că Rusia îşi va apăra teritoriul cu orice mijloace necesare, conducând la speculaţii cu privire la utilizarea armelor nucleare pe fondul anexărilor.

Dimitri Peskov a subliniat că doctrina militară rusă statuează că forţa nucleară este posibilă doar dacă „însăşi existenţa Rusiei” este în joc, susţinând că „formularea corectă este foarte importantă”.

Kremlinul a declarat vineri, printre altele, că trebuie încă „clarificat” dacă Rusia anexează totalitatea regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie sau doar părţile pe care le ocupă, adaugă France Presse.

„În ceea ce priveşte (graniţele) regiunilor Herson şi Zaporojie, trebuie să clarific”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, cu două ore înainte de ceremonia la care Vladimir Putin urmează să oficializeze anexarea a patru regiuni ale Ucrainei.

Regiunile Doneţk şi Lugansk vor fi anexate în întregime, Moscova recunoscând suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfârşitul lunii februarie, chiar înainte de asaltul rusesc asupra Ucrainei.

Moscova controlează 72% din suprafaţa regiunii Zaporojie, conform think tank-ului american ISW (Institute for the Study of War).

Potrivit aceleiași surse, sub ocupație rusă se mai află și aproximativ 88% din Herson şi capitala sa omonimă.

Citește și Decizia luată de către Volodimir Zelenski, după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor cucerite la Rusia